Békéscsaba/galériával

2021.09.25. 19:58

A szimulátor után élőben is rótták a köröket a fiatalok

Elektromos gokartokkal rótták a köröket a fiatalok szombaton Békéscsabán, a repülőtéren kialakított pályán. Ezzel zárult a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. országos tehetségkutató rendezvénysorozatának, a Junior Gokart Challenge-nek a békéscsabai állomása.

Licska Balázs

20210925 Békéscsaba A HUMDA Junior Gokart Challenge 2021-es rendezvénysorozatában kiemelt szerepet kap az elektromobilitás, a gyerekek hibrid és elektromos technológiákkal való megismertetése, a közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi edukáció. Minden helyszínen egy hetet tölt a program, amelyek szimulátoros tehetségkutató időméréssel veszik kezdetüket a hétköznapokon. A legjobb időt futó versenyzők lehetőséget kapnak, hogy valódi elektromos gokartokon bizonyítsák a tudásukat a hétvégi programon. A szombati Családi Show-t további programok, kiállítások, előadások színesítik: autó- és motorversenyzői dedikálás interaktív közlekedési élményprogramok Fit4Race képességfejlesztés versenyautók, versenygokartok és még sok más jármű, kicsiknek és nagyoknak! Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Annak keretében hétfőtől péntekig a Szent István téren parkoló kamionban szimulátoros időméréssel tesztelhették tudásukat, gyorsaságukat a 6 és 14 év közötti gyerekek, a legjobbak pedig lehetőséget kaptak arra, hogy szombaton elektromos gokarton is bizonyítsanak.

Szombaton a repülőtéren is kipróbálhatták még az érdeklődő fiatalok a szimulátoros időmérést, de megnézhettek valódi gokartokat, versenyautókat is, és betekintést nyerhettek abba is, hogy a profik milyen program alapján készülnek a versenyekre.

Emellett a rendőrség közlekedésbiztonsággal kapcsolatos feladatokkal várta az ifjúságot, valamint a látogatók találkozhattak a gyomaendrődi származású Szujó Zoltánnal, a HUMDA Zrt. főtanácsadójával is, aki több éven át volt a Forma-1 magyar hangja helyszíni riporterként, majd kommentátorként.

A helyszíni műsorvezető kérdésére Szujó Zoltán elmondta, hogy közúton jól, de nyugodtan vezet, de például akkor, amikor beülhetett egy igazi versenyautóba a Hungaroringen, azt összetörte. Úgy véli, vannak, akiknek beszélniük könnyebb az autó- és motorversenyzésről, mint azt csinálniuk, de ugyanez fordítva is igaz lehet. A HUMDA Zrt. tehetségkutató rendezvénysorozatáról elmondta:

a hazai autó- és motorsportban van most is utánpótlás-nevelés az elhivatott szakembereknek és szülőknek köszönhetően.

Ám arra gondoltak – többek között Michelisz Norberttel és Talmácsi Gáborral –, hogy érdemes lenne a tömegbázist növelni és szélesíteni a merítési lehetőséget.

Elektromos gokartokon is bizonyíthattak a fiatalok /Fotók: Imre György/

A roadshow-val népszerűsítik a sportágat, valamint a programnak közlekedésbiztonsági üzenete is van. Segítségül hívták a virtuális világot, a szimulátort – aminek egyre nagyobb jelentősége van a profiknál is –, hogy mindenki azonos körülmények között mérethesse meg magát. Emellett kiépítettek egy támogatási rendszert. Hangsúlyozta,

sok minden mérhető – így az adottság, a reflex, a tanulási képesség –, és akik a legjobbak, azok később egy táborban vehetnek részt, és lehet, hogy pár év múlva majd a Forma-1-ben vagy a MotoGP-ben láthatjuk őket viszont.

Kérdésünkre elmondta: a roadshow állomásai közül eddig Békéscsabán volt a legnépszerűbb a szimulátoros kamion, hiszen abban csaknem 400 fiatal tesztelt, és a legjobb idő is a városban született 34,441 másodperccel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában