galériával - videóval

2021.09.12. 06:54

A méhcsípés és a vízbe esés sem okozott gondot Békéscsabán

Az ország valamennyi tájáról érkezett negyven csapat, mintegy kétszázötven induló részvételével rendezték meg a 49. Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjét szombaton Békéscsaba belvárosában. A versenyzőkre több állomáshelyen vártak változatos feladatok, a szituációk szerint el kellett látniuk például vízbe csúszott sérülteket, méhcsípésre jelentkező allergiát, rosszullétet, sokkot és félrenyelést egyaránt.

P.G.

20210911 Békéscsaba Országos elsősegélynyújtó versenyt rendeztek a belvárosba több kárhelyszínnel Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója elmondta, eredetileg tavaly szeptemberben szerették volna megrendezni a 49. Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjét, ám a járványhelyzet erre nem adott lehetőséget.

Közösséget is építettek

- Éppen ezért hiánypótló volt a szombati esemény. A rendezvény azért is számított fontosnak, mert a fiatalok amellett, hogy bemutatták szakmai tudásukat egy nagy közösségépítésben is részt vettek – fogalmazott. – A megmérettetésbe bekapcsolódó versenyzők később akár a Vöröskeresztben, akár más önkéntes tevékenységben olyan módon segíthetik a magyar társadalmat, a rászoruló embereket, hogy már vannak megfelelő szakmai ismereteik az elsősegélynyújtás területén. Kardos István kiemelte, negyven csapat érkezett a békéscsabai fináléra, és a pénteki megnyitó, illetve a verseny egyaránt bizonyította, hogy a fiatalok ugyanolyan lelkesek, mint korábban.

Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének igazgatója nemes feladatnak nevezte, hogy megrendezhették a versengést. Megerősítette, mind a megnyitó, mind a megmérettetés fantasztikus élményt jelentett számukra is.

A hétköznapi esetek is előjöttek a feladatokban

Prof. dr. Betlehem József, a versenybíróság elnöke kiemelte, ahogy évről évre, úgy idén is színvonalas, szakmailag megalapozott programsorozattal és feladatokkal készült a rendezőség a döntőre, amelyekkel reagáltak a kialakult helyzetre is. A szakember hangsúlyozta, napjainkban az elsősegélynyújtás még sokkal fontosabb, mint korábban bármikor, hiszen tanulmányok bizonyították, hogy a koronavírus, – akár szolid tüneteket követően is – milyen hatásokkal járhat a szív- és érrendszerre. Ennek kapcsán kifejtette, az elmúlt több mint egy évben sokkal többször volt szükség kórházon kívüli újraélesztésre, mint korábban, miközben az újraélesztési, elsősegélynyújtási hajlandóság csökkent. Ez utóbbi folyamat persze betudható, a járvány okozta kockázatoknak és félelmeknek, így viszont még inkább felértékelődik a fegyelmezett, szakmailag megalapozott segítségnyújtás.

A professzor kérdésünkre elmondta, a verseny feladatait olyan szakértők állították össze, akik az aktuális, a hétköznapokon egyre gyakrabban előforduló eseteket is beleszőtték azokba. Emellett a koronavírus kapcsán külön felhívták a csapatok figyelmét a biztonságra, a higiénés szabályok betartására, a távolságtartásra, a kézhigiéniára, a maszkhasználatra.

- Persze a szakemberek azt is szem előtt tartották, hogy a feladatok érdekesek és motiválóak legyenek, illetve, hogy a Békéscsaba adta lehetőségekkel jól sáfárkodjanak – fogalmazott. – A helyszíneken pedig olyan kollégák működtek közre, akik az adott állapotot, a rosszullétet kellő gyakorlatiassággal, hitelesen imitálták.

Az elsősegélyből született a Vöröskereszt

Davron Mukhamadiev, a Vöröskereszt Regionális Egészségügyi és Elsősegélynyújtási Koordinátora hangsúlyozta, az elsősegélynyújtás és a kapcsolódó verseny az egyik legfontosabb esemény a Vöröskereszt életében. – Tradicionálisan már több mint 150 éve létezik mindez, hiszen a Vöröskereszt a 19. században a csatamezőkön született, szervezetünk az elsősegélyből jött létre – tette hozzá. Mint elmondta, ez a tevékenység nem kopott el, sőt a Covid alatt kiderült, hogy még inkább szükség van rá. Kifejtette, a világban 12 millió egészségügyi dolgozó hiányzik, és ezért is szeretnék elérni, hogy minden családban legyen legalább egy valaki, aki szükség esetén képes elsősegélyt nyújtani. – Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az iskolás gyerekeknek átadjuk ezt a tudást, és ezzel kineveljünk egy új generációt – fogalmazott.

Lehetséges hősök versenyeztek

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, egy nemzetközi szervezeti háttérrel megerősített országos rendezvényt tartottak szombaton Békéscsabán. – A feladatok speciális módon a várost is bemutatták – ecsetelte, majd hozzátette: nagyon lényegesek az elméleti ismeretek, de ugyanilyen fontos, hogy azokhoz szinte rutinszerű gyakorlati tudást is szerezzenek. – Szombaton potenciális életmentők, hősök versenyeztek Békéscsabán – húzta alá.

Csendes Csaba, a verseny egyik szervezője elmondta, változatos feladatok vártak a résztvevőkre. Az Angyalos-kútnál például egy futóverseny befutóját imitálták. A célban volt, aki a kimerültségtől lett rosszul, más csokoládét nyelt félre. A Kossuth téren méh csípett meg valakit, ami allergiás rohamot váltott ki, más viszont megijedt, és a látványtól lett rosszul. Az Élővíz-csatornába vizibiciklizés közben többen belecsúsztak, voltak, akit újra kellett éleszteni, más kihűlt, azért kellett neki segíteni, míg megint más megijedt. A Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium tornatermében pedig a szituáció szerint a kötélről esett le valaki, ő és társa, aki megpróbálta elkapni, egyaránt megsérült.

Eredmény

A Békés megyei csapatok kiválóan szerepeltek a versenyen. Gyermek kategóriában Minősített elsősegélynyújtók lett a békéscsabai Belvárosi Általános Iskola csapata. Ifjúsági kategóriában második helyen végeztek az AndrássyShock csapatának tagjai, az Andrássy Gimnázium tanulói. A felnőtt kategória harmadik helyén a békéscsabai EÜ-maffia végzett. Az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium csapata ifjúsági kategóriában a különdíjat érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában