Békéscsaba

2021.08.09. 13:57

Új csomópont épül a Lencsésin

Új zebrát létesítenek a Lencsési úton az Ilosvai utca irányába, ahol a kerékpárutat szintén átvezetik. A munkálatokat a tervek szerint nyár végén, tanévkezdésre befejezik. Közben épül az Építők útja a Kétegyházi út és a Csányi utca közötti részen. A szakasz a tervek szerint év végéig készül el, de várhatóan csak jövő év elejétől lehet majd rajta közlekedni.

Licska Balázs

20210803 Békéscsaba Új csomópont épül a Lencsési lakótelepnél Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Új gyalogos- és kerékpáros átkelő készül a Lencsési úton, az Ilosvai utca irányába – " target="_blank" rel="noopener noreferrer">ismertette nemrégiben Szarvas Péter polgármester a Facebook-oldalán, valamint kérdésünkre a városfejlesztési kft.-nél elmondták, átépítik a Lencsési úti járdát és bicikliutat, és az úttesttől valamelyest távolabb a jelenlegi szabványoknak megfelelő gyalog- és kerékpárutat építenek. Megépítik az Építők útja rövid csatlakozó szakaszát is, és ehhez kapcsolódik a kutyaiskolához és a garázsokhoz vezető ideiglenes út.

A területen eddig kiépítették az ideiglenes forgalmi rendet és a korlátozásokat, majd megkezdték a bontási munkálatokat.

A tervek szerint a beruházás ezen része nyár végére, tanévkezdésre befejeződik. Addig pedig forgalomkorlátozásokra kell számítani, az érintett szakaszon a biciklisek csak a kerékpárt tolva, gyalogosként közlekedhetnek. Az autósoknak ugyancsak ügyelniük kell a kihelyezett táblákra és lezárásokra, valamint munkagépekre, de olyan nem várható, hogy teljes szélességben le kell zárni a Lencsési utat.

Javában zajlanak a munkálatok a Lencsési út és az Ilosvai utca kereszteződése környékén /Fotó: Bencsik Ádám/

Közben ugyanezen területen, csaknem 800 millió forintos fejlesztés keretében, készül az Építők útja a Kétegyházi út és a Csányi utca között. A meglévő 340 méteres szakaszt korszerűsítik és átépítik, valamint a hiányzó 560 méteres részen utat építenek. Emellett hol járdát és bicikliutat, de nagyrészt elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárutat létesítenek, valamint bizonyos részeken nyitott kerékpársávot és kerékpáros nyomot festenek fel.

A városfejlesztési nonprofit kft.-nél ismertették: hogy elvezessék a csapadékvizet, csatornákat építenek, illetve az Építők útja teljes hosszában kiépítik a közvilágítást, amit részben a bicikliút is indokol. Elmondták:

a munkálatok során elsőként eltávolították az építendő út területéről a vadon nőtt növényzetet és a gyökérzettel átszőtt talajréteget.

Megépítették a csatornákat, illetve immár a közvilágítás is 90 százalékban elkészült. Az altalaj stabilizálását elvégezték, jelenleg annak tömörítése, továbbá az útpályaszerkezet építése zajlik. A munkálatok december 1-jéig véget érnek, de csak az engedélyezési eljárások után, várhatóan jövő év elejétől lehet majd használni a szakaszt. A mostani beruházás az Építők útja mondhatni első üteme, elkészül tehát a Kétegyházi út és a Csányi utca között. A második ütem keretében, a Modern Városok Program részeként pedig megépítenék a Csányi utca és a Lencsési út közötti szakaszt.

A Csányi utcában már végeztek a munkával

A beruházás korábbi szakaszában a Csányi utcában a 4 méter széles burkolatot egységesen 5,45 méteresre szélesítették, valamint megerősítették. Emellett a Csányi utcában közel fél kilométeres szakaszon kerékpáros nyomot festettek fel. Az Ilosvai utcában a meglévő szélességben erősítették meg, újították fel a burkolatot, az egyirányú utcában szintén kialakítottak kerékpáros nyomot csaknem 300 méteren, mégpedig úgy, hogy a biciklisek mindkét irányban szabályosan közlekedhetnek. Továbbá az Erdélyi soron festettek fel kerékpáros nyomot 200 méteren, itt más beavatkozás nem történt, mivel megfelelő a burkolat állapota. A munkálatokat a kivitelező készre jelentette, a műszaki átadás-átvételi eljárás hónapokkal ezelőtt lezárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában