Dévaványa

2021.08.08. 07:00

Ritkaságnak számít a rikoltó ugartyúk

A Körös-Maros Nemzeti Park területén is megfigyelhető a puszták titokzatos, ritka madara, az ugartyúk.

N. Sz.

A puszták egyik titokzatos madara /Fotó: Szél Antal István/

Az alkonyati életmódot folytató szárnyas rendszeresen csak Észak-Békésben, Dévaványa térségében költ. Hazai állománya csekély: harminc párra tehető. Ezek több mint fele a Duna-Tisza közében lelhető fel, a Dévaványa környéki pusztákon három-öt pár költ.

A puszták egyik titokzatos madara /Fotó: Szél Antal István/

Az ugartyúkok májusban rakják első fészekaljukat. A fiókák gyakran esnek ragadozók áldozatául. A pótköltések elnyúlhatnak július közepéig. A fészekaljat nehéz megtalálni­, a madarak jelenlétét is körülményes felfedni. A szakemberek az alkonyati órákban­ hallgatják végig a területeket, és figyelik a jellegzetes, rikoltásszerű hangot. A terület­ behatárolása után keresik a fészket, esetleg beavatkoznak­ a sikeres költés érdekében. A fiókanevelés már véget ért, augusztus a gyülekezés ideje, a szeptember pedig a vonulásé. Afrikai telelőhelyeikről­ egyelőre szintén kevés ismeretünk van – adta hírül a nemzeti park.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában