ötkarikás varroda

2021.08.07. 06:55

Békéscsabán készült Szilágyi Áron vívóruhája is

Talán sokan nem tudják, hogy a magyar és a nemzetközi vívóklasszisok sportruhájának jó része Békéscsabán készül. A megyeszékhely varrónőinek keze munkáját dicséri háromszoros olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron legutóbbi, „ötkarikás” szettje is. A családi vállalkozásként működő céget 25 évvel ezelőtt Hajtman János, helyi vívó-szakedző és felesége alapította.

Nagy Szilvia; [email protected]

Tokió, 2021. július 24. Szilágyi Áron (j) ünnepel, miután gyõzött a georgiai Sandro Bazadze ellen a férfi kardozók egyéni versenyének elõdöntõjében a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 24-én. MTI/Illyés Tibor

Fotó: Illyés Tibor

– Édesapám a sportsikerei után fiatalon lett edző. A mai Munkácsy Hotel helyén lévő „Gödörben” kezdett foglalkozni a gyerekekkel, megteremtve a lehetőséget a fejlődésükre – kezdte a történetet Hajtman Sára. A varrodatulajdonos hozzátette, tavaly elhunyt édesapja 1994-ben alapította a céget, látva, hogy itthon nem lehet jó minőségű vívóruhához jutni.

– Összefogott egy fővárosban élő barátjával, sporttársával, és attól kezdve a békéscsabai házunkban a varrás, egy budapesti garázsban pedig az eladás kezdődött – részletezte Hajtman Sára. A családi házban kialakított varrodában eleinte pár alkalmazott, illetve bedolgozó segítségével folyt a gyártás. Hajtman János maga szabta, csomagolta, és szállította a vívóruhákat Budapestre. Később Sára nagynénje, Helga, és nagybátyja, László is csatlakozott a családi vállalkozáshoz.

– Mára már mi varrunk a válogatottra – árulta el büszkén a tulajdonos, hozzátéve, hogy a gyakorlóruhák, és a nemzetközi versenyekre szánt vívófelszerelések a legnagyobb odafigyeléssel, nagyon magas szakítószilárdságú anyagokból kelnek életre szabászaik, varrónőik kezei alatt. Megrendelésre dolgoznak, a budapesti partnercég pedig eladja a magyar és a külföldi kluboknak az árut, a világ minden tájára, még Új-Zélandra is. A vívóruhák egy részéhez olyan kötött anyagot használnak, amelyet még Hajtman János álmodott meg és fejlesztett ki, de felhasználnak külföldről beszerzett nívós, szövött anyagokat is.

/Fotó: Bencsik Ádám/

– Szerencsénk van, édesapám kitaposta az utat, sok partnerrel több mint húsz éve működünk együtt. Arra törekszünk, hogy az alapvetően meleg, kényelmetlen vívóruhák is komfortosak legyenek. Az öltözeteket a meglévő szabásmintáink alapján szabjuk, viszont mindeközben igyekszünk alkalmazkodni az új trendekhez is – avatott be a részletekbe Hajtman Helga ügyvezető. Az alapító testvére hozzáfűzte, a fekete színű ruhák a mestereknek és a hagyományőrzőknek készülnek. A mesterek az úgynevezett iskolaadáskor viselik a sötét, bőrrel összedolgozott, védelmet adó ruhákat, amire a támadási és hárítási taktikák tanítása közben, a szúrások közepette szükség is van. A hagyományőrző viseletet főként külföldiek rendelik, ezek még erőteljesebben kipárnázott, protektoros felszerelések. A fehér színű anyagokból a versenyzők ruhái, és a gyakorlóöltözetek készülnek.

– Minden egyes ruhadarab a nemzetközi szabványoknak megfelelő, legyártásukat tervezés, kreatív munka előzi meg és erre büszkék vagyunk – vette vissza a szót Hajtman Sára, hozzátéve, a vívók is szeretnek csinosan kinézni. Saját tapasztalatból tudja, nehéz sportot űznek, egy-egy asszó mögött rengeteg taktikai munka rejlik. A vívásban alapvető követelmény a masszív erőnlét és a gyorsaság.

– A lányok szabás-varrás során figyelnek arra, hogy a sportolókra simuljon a kelme, az utolsó centiméterekre is beleértve – tette hozzá, kiemelve, standard és méretes vívóruhákat is gyártanak, utóbbiak névre szólóan készülnek, mint Szilágyi Áron kardvívóé is. Ők „öltöztetik” a paralimpikonokat, ami szintén megtisztelő, komoly feladat. Sokszor kell alakítgatniuk a speciális vívóöltözeteken, de a parasportolók nagyon kedvesek, és rengeteg pozitív visszajelzést kap tőlük a varroda.

Szerencsét hozott a lóhere az olimpiai bajnoknak

A vívóruhákon – azaz plasztronon, nadrágon, tőrlamén, kardlamén kívül kiegészítőket is gyártanak a békéscsabai cégnél. A vívóruha alá kerülnek a különböző védőfelszerelések, amelyek sokszor tompítják az ellenfél szúrásait, vágásait egy-egy mozgalmas asszó során. A varrodai rész mellett egy jól felszerelt műhely is található a cég telephelyén, kiszolgálva a vívótársadalom igényeit, hogy komplett felszerelésben léphessenek pástra, és minőségi eszközöket, technikát használhassanak a versenyek és az edzések során. Hajtman Sára kiemelte, náluk családias és vidám a hangulat, nehézséget és próbatételt legutóbb a pandémia okozott.

Akkor három hónap tartalékfelélés után átmeneti munkanélküliség következett, ám az újrainduláskor mindenki azon fáradozott, hogy a cég megmaradjon, hiszen a dolgozók is egytől egyig magukénak érzik azt. Hajtman Helga ügyvezető kiemelte, kollégái összetartó, kreatív, elszánt csapatot alkotnak. Elárulta azt is, hogy titokban Szilágyi Áron gallérjába lóhere formácskákat rejtettek el a VB és az olimpia előtt is, szeretetüket és szurkolásukat fejezve ki a sportlegenda felé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában