galériával

2021.07.25. 11:24

Negyed évszázada alakult a Mezőberényi Mazsorett Együttes

Kétnapos rendezvénnyel ünnepelték a Mezőberényi Mazsorett Együttes fennállásának huszonötödik évfordulóját. Szombaton nagyszabású országos mazsorett fesztivált rendeztek, míg pénteken egyedi hangulatú konferenciával idézték fel az elmúlt negyedszázad történetét.

Papp Gábor

Remek légkör fogadta szombaton a mezőberényi ligetbe érkezőket, ahol a Jubileumi Open Mazsorett Fesztivált rendezték. Az Európai Szociális Alap támogatásával megvalósuló programot a Mezőberényi Mazsorett Együttes fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából hívták életre, és egy igazi vidám, színes kavalkád alakult ki.

A berényi mazsorettek remek perceket szereztek a közönségnek /Fotó: Kiss Zoltán/

Mezeiné Szegedi Erzsébet, az együttes művészeti vezetője elmondta,

tizenöt hazai település közel kétszáz versenyzője érkezett a városba a megmérettetésre.

Egyebek mellett Szegedről, Miskolcról, Mórahalomról, Tatabányáról, Kömlődről, Makóról, Ruzsáról, Kiskunmajsáról is ellátogattak mazsorettek a rendezvényre. – A legfőbb célunk az volt, hogy a pandémia okozta kényszerszünetet követően ismét versenyt szervezzünk, és ezzel motiváljuk, lelkesítsük a gyerekeket – fogalmazott kérdésünkre. A szakember elárulta, hogy éppen ezért minden versenyző éremmel térhetett haza a versengésről.

Mezei Léda és Józan László vezette a fesztivált

A jó hangulatot csak fokozta Józan László és Mezei Léda színművészek remek műsorvezetése. Réka az első berényi mazsorettek egyike, aki számos kiváló eredményt ért el különböző versengéseken, majd a színészi hivatást választotta, számos sorozatban, filmben, színházi előadásban láthatták már az érdeklődők.

Előző nap, pénteken egyedi hangulatú konferenciát rendeztek a 25 éves évforduló alkalmából. Az eseményen Siklósi István polgármester és Túri Andrea, a mezőberényi Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ közelmúltban kinevezett igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Az elmúlt negyedszázad históriáját Mezeiné Szegedi Erzsébet idézte fel.

Mindenki éremmel térhetett haza a berényi eseményről

A történet 1996-ban kezdődött, amikor is az akkori polgármester Cservenák Pál Miklós kezdeményezésére Szűcsné Sziklai Éva, a Petőfi Sándor Művelődési Központ igazgatója nyári napközis tábort szervezett, amelyen délelőtt botforgató órák voltak. A videókkal és képekkel színesített előadásból megtudhattuk, hogy miként értek el évről évre jobb eredményeket a berényi mazsorettek.

/Fotók: Somogyi Attila/

Európa-bajnoki címek, ezüst- és bronzérmek, kiváló helyezések fémjelezték a csapat tagjainak teljesítményét, sőt a világbajnoki címet is szereztek. Mezeiné Szegedi Erzsébet kitért arra, hogy mennyire fontos szerepet szántak mindig a csapatépítésnek, a közösség erősítésének.

A konferencián Kovács Annamária mozgásterapeuta, gyógytestnevelő, gyógypedagógus a mazsorett mint mozgásforma fejlesztő hatásait mutatta be, s a Madarak házában kiállítás nyílt az elmúlt huszonöt évből.

Értékek, közösség, lehetőség

Vass Terézia Katalin, a Magyar Majorette Szervezetek Szövetségének elnöke szakmai szemmel mutatta be az együttes munkáját. Körösi Mihály alpolgármester, a helyi értéktár bizottság elnöke a Mezőberényi Mazsorett Együttesről, mint helyi értékről beszélt. Egykori és jelenlegi mazsorettek, világklasszis versenyzők is felelevenítették élményeiket. A kiváló eredmények mellett a legtöbben a közösséget emelték ki, illetve szóltak arról, hogy mennyi olyan helyen jártak az együttesnek köszönhetően, ahova nem biztos, hogy lett volna lehetőségük eljutni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában