Brüsszel

2021.07.08. 10:41

Junior nagykövetek lettek a békéscsabai diákok

Tavaly a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium is csatlakozott az Európai Parlament Nagykövet Iskolája című programhoz. A 2017-ben induló kezdeményezés célja, hogy felkeltse a fiatalok figyelmét Európa és az európai parlamentáris demokrácia iránt.

Vágvölgyi Nóra

A programban részt vevő iskolák diákjai a tanév során, különféle iskolán belüli és kívüli eseményeken keresztül szerezhetnek aktív ismereteket az Európai Unióról és különösen az Európai Parlamentről. A jelentkező diákok és tanárok többek közt megismerik az európai polgári szerepvállalás kínálta lehetőségeket és az Európai Parlament szerepét a döntéshozatali folyamatban.

– Tizenhét éve vagyunk az Európai Unió tagjai, ezért fontosnak tartom, hogy diákjaink ismerjék, tudják, milyen munka folyik Brüsszelben. Tavaly vettünk részt először a programban, mi vagyunk a megyében a második iskola, amelyik csatlakozott – hangsúlyozta Técsyné Orosz Irén nyelvtanár, a program Szenior Nagykövete.

Képíró Viktória, Szlancsik Laura, Ilyés Kinga és Oláh Janka junior nagykövetek a fenntarthatóság témakörét mutatták be kortársaiknak az Európai Parlament Nagykövet Iskolája című programban /Fotó: BMH/

 

Mint mondta, az első év egyfajta vizsgaév volt a számukra, amit nagyban nehezítettek a pandémia miatti lezárások. – Azt találtuk ki, hogy több kisebb programmal mutatjuk be az EP-vel kapcsolatban összegyűjtött ismereteinket. Így miután felkészítettem a Junior Nagyköveteknek jelentkező tizenegyedikeseket, előadássorozatot, játékokat és egy Európai Uniós falat is készítettek. Idén pedig a fenntarthatóság témáját dolgoztuk fel a kilencedikesekkel. A programunk részeként ezúttal egy vetélkedőt is szerveztünk, 17 lépés a fenntarthatóságért címmel ­– avatott be a részletekbe.

Hozzátette, a programra jelentkező junior nagyköveteknek vállalniuk kell, hogy különböző eseményeket szerveznek az adott évben, illetve az EP is kínál fel játékokat a számukra, mint például az Euroscola-játék, ahol a középiskolák csapatai online mérik össze tudásukat Európáról és az Európai Unióról.

– A fő célunk pedig az volt, hogy minél több korosztályhoz eljuttassuk, átadhassuk azt a tudást, amit a program segítségével sikerült elsajátítanunk – emelte ki Técsyné Orosz Irén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában