békés megye

2021.07.06. 11:29

Jó minőségű vízben tudunk lubickolni

Az elmúlt hetek kánikulai időjárása és a beköszöntött vakáció hatására napról napra egyre többen látogatnak ki a megye szabadstrandjaira. Jó hír, hogy fürdésre alkalmas valamennyi Békés megyei engedélyezett szabadstrand vize.

Hírlap-összeállítás

20210630 Békés Fürdőzők a dánfoki strandon Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Az érvényes uniós és hazai szabályozás alapján az idei szezonban jó a fürdővíz minősége a gyomaendrődi Pájer Kempingben, a gyomai szabadstrandon, a békés-dánfoki, a doboz-szanazugi és a gyula-városerdei engedélyezett természetes fürdőhelyen is – adta hírül a napokban a Békés Megyei Kormányhivatal. Népegészségügyi szakembereik az idény megkezdése előtt minden szabadstrandot ellenőriztek, s az egész szezonban figyelnek a fürdőhelyek vízminőségére és a közegészségügyi követelmények betartására. A kijelölt szabadstrandok üzemeltetőinek pedig a fürdővíztől számított 300 méteren belül tájékoztatniuk kell a fürdőzőket a víz aktuális minősítéséről és az esetleges fürdési tilalomról is.

Az üzemeltető a nyár folyamán havonta egyszer vizsgáltatja a megbízott, akkreditált laboratóriummal a vizet. A mintákban a szennyvíz eredetű szennyezésre utaló baktériumok jelenlétét vizsgálják a laborok, és az eredményről minden esetben a népegészségügyi hatóságot is kötelesek tájékoztatni. Az egyes fürdővizek részletes jellemzését a népegészségügyi hatóság által elkészített fürdővízprofil tartalmazza.

A dánfoki szabadstrand az egész család számára kikapcsolódást ígér /Fotó: Bencsik Ádám/

Szanazug dobozi oldalán fekszik a megye egyik népszerű szabadstrandja és üdülőtelepe. Az elmúlt években többféle fejlesztés is történt: tavaly átadták azt a komplexumot, amely többféle szolgáltatással, strandeszköz- és kerékpárbérléssel várja a Körösökön túrázókat.

– Megszépült a szabad- strand, továbbá kajak-, valamint kenukölcsönzésre is lehetőség van – árulta el Köves Mihály, Doboz polgármestere. – Nemrég szállítottak egy kamionnyi homokot a partra, a vízminőség pedig megfelelő, és minden engedélyt megkapott a strand, ahol a mostani kánikulában rengetegen fürdenek.

Békés-Dánfokon már napok óta óriási az érdeklődés a szabadstrand iránt, sok százan kapcsolódtak ki a vízparti létesítményben a kánikula beállta óta. Hegyesi Szilárd, a Békés Turisztikai és Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta, együttműködnek mind a Békéscsabai, mind a Gyulai Tankerületi Központtal, amelynek részeként a Csodaszarvas napközis táborok diákjai időről időre ellátogatnak Dánfokra is. Az elmúlt két héten csak ennek köszönhetően 1700-2000 diák mártózott meg a szabadstrand vizében. Emellett az üdülőközpontban számos tábort is rendeznek, amelynek résztvevői szintén gyakran keresik fel a strandot, illetve a helyiek és a más településről érkezők is sűrűn látogatnak el Dánfokra. A kö­zelmúltban rendezték meg a Hello Summer Partyt, amely a megújult strand nyitórendezvénye is volt.

A kisebbek sorversenyeken vehettek részt ajándékokért, a ­felnőtteket vízi aerobikedzéssel és koktélkóstolóval várták a szervezők. A résztvevők bepillantást nyerhettek a légtorna világába is a Sportolj Békés Megye Sport Egyesület jóvoltából. Júliusban két alkalommal is szerveznek hasonló partit.

A szabadstrandon reggel 9-től a látogatói igényeknek megfelelően este 7-ig, 8-ig használhatók a családi csúszdák, van strandröplabda- és strandfocipálya is. A vízi akadálypálya folyamatosan üzemel, a legkisebbek számára kihelyezik a kézi tekerésű kishajókat, a parton pedig légvár működik. A víz 16–27 Celsius-fokos, és vízimentő is folyamatosan felügyeli a strandot.

A gyomai ingyen vehető igénybe

Pájer Sándor, a Pájer Kemping és Strand tulajdonosa lapunk érdeklődésére elmondta, a két gyomaendrődi szabadstrand közül az endrődi részen fekvő belépőjegyes, és különböző szolgáltatásokkal várja a fürdőzőket: egyebek mellett kiépített szabadstrand, sportpályák, öltöző és büfé. A látogatottsága jelenleg napi 200, hétvégeken pedig 300-400 főre tehető.

A gyomai részen található pedig egy ingyenes szabadstrand a Hármas-Körös partján, lényegében ott csak fürdeni lehet. Ennek látogatottsága hétköznap 30–40, míg hétvégén 60–90 fő közé tehető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában