békés megye

2021.07.31. 07:00

Elindult a Szalonta legénysége Lengyelországba

Elindult Lengyelországba a Szalonta legénysége a napokban. A hajósok Báthory István emléke előtt tisztelegve szelik át Lengyelországot egészen a Balti-tengerig.

V. N.

Az úton, akárcsak a tavalyi Trianoni Hajós Emléktúrán, számtalan folyó, csatorna, izgalmas megállók várják majd a távoli vizek magyar felfedezőit. Pénteken este fél hat körül volt a start a ház elől. Majd Lasokiban pihentek a hajósok, ahol felkészítették a Szalontát az indulásra.

Szilágyi Ferenc vidáman várja az indulást Lasokiban /Fotó: BMH/

– Körülbelül egy hónapot vesz majd igénybe az 1200 folyamkilométer megtétele. A tervek szerint az Oderán megyünk le egészen a német határig, amely elmegy Boroszló (Wrocław) mellett. Itt élt Báthory András, aki unokaöccse volt Istvánnak, így ide is ellátogatunk. Majd a Warta folyó következik, amelyik keletre megy, és becsatlakozik a Notećbe, az pedig a Visztulába. Előreláthatólag augusztus 20-án érünk Krakkóba, ahol így István-napon rónánk le kegyeletünket Báthory István előtt – avatott be minket Józsa Péter, a hajó kapitánya.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/lengyelorszagba-keszul-a-bekescsabai-hajoskapitany-4140278/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában