programsorozat

2021.06.14. 15:21

Tovább színezték a szecessziós érdekességeket Gyulán

Több részből álló programsorozatot rendeztek a napokban Gyulán a Szecesszió Világnapja alkalmából. Az óvodásoknak kifestő készült, bemutatták Bagyinszki Zoltán új fotókiállítását, majd a könyvtárban szecessziós matinét rendeztek.

Papp Gábor

A programsorozat pénteken délelőtt a Magvető Református Óvodában kezdődött, ahol bemutatták a Színes, virágos házikók Gyulán című kifestő füzetet a gyerekeknek, akik rögtön ki is színezhették a város szecessziós épületeit ábrázoló rajzokat.

Fotó: Kiss Zoltán

Bagyinszki Zoltán főszervező lapunknak elmondta, a kezdeményezés legfőbb célja az volt, hogy közelebb hozzák a legkisebbekhez is a különleges emlékeket, megismertessék velük, hogy mennyi értékes mementó található Gyulán. Mint megtudtuk, a füzet családi összefogással készült, hiszen a fotókat Bagyinszki Zoltán, míg a rajzokat unokája, Bagyinszki Luca készítette. A kiadványban a budapesti Postatakarékpénztár homlokzati dísze mellett a teljesség igénye nélkül felbukkan az egykori gyulai Állami Polgári Leányiskola, az egykori Miskutza ház, a Komló szálló, a Pfaff villa vagy a Weisz villa is.

Fotó: Rusznyák Csaba

Az óvodában egyébként nagyon készültek a pénteki eseményre, hiszen a pedagógusok előzetesen több helyszínre is elsétáltak a gyerekekkel, nem is csoda, hogy a délelőtt nagyon jól sikerült. Bagyinszki Zoltánék még több mint tíz kiló eperrel is meglepték a résztvevőket, hogy még hangulatosabb legyen a rendezvény. A füzetből egyébként 300 darab készült, amiből ötvenet kiküldtek a testvérvárosra, Aradra, további száz darabot pedig az önkormányzat juttat majd el más nevelési intézményekhez. – Abban bízunk, hogy lesznek olyan családok, ahol a program hatására a gyerekek viszik majd el egy-egy szecessziós épülethez, emlékhez szüleiket, nagyszüleiket – tette hozzá Bagyinszki Zoltán.

Fotó: Rusznyák Csaba

A fotográfus kérdésünkre kifejtette, annak idején ő készítette a fényképeket a Magyar Építészet könyvsorozatba, és a 2001 és 2004 között megjelent kötetek munkája során szerette meg a szecessziót, ami csak erősödött az Alföldi szecesszió című album kiadásakor. Bagyinszki Zoltán ebben az évben már nyolcadik alkalommal szervezett rendezvényeket Gyulán a művészeti mozgalomhoz kapcsolódó világnap kapcsán.

Pénteken délután az Erkel Ferenc Művelődési Központban megnyílt a fotográfus Kárpát-medence szecessziós értékeit bemutató kiállítása. Bagyinszki Zoltán fiával közösen dolgozik egy 160 oldalas, szecessziós témakört körüljáró könyvben. A tárlaton ebből 35 fotót papíralapon, további 35 képet pedig online formában mutattak be. A kiállítás egyebek mellett Budapest, Gyula, Szeged, Kecskemét, Hódmezővásárhely, Arad, Temesvár, Marosvásárhely, Kolozsvár és Kassa szecessziós emlékeibe enged betekintést. Köszöntőt Kónya István alpolgármester mondott. A tárlat online részét Aradon is bemutatták.

Közben lezajlott egy internetes vetélkedő, városfelfedező nyomozás is a Gyulai Ifjúsági Központtal együttműködésben.

Szecessziós matinét tartottak

Szombaton a Mogyoróssy János könyvtárban szecessziós matinét tartottak számos helyi érdekességgel. A Székely Aladár Fotóklub tagjai remek képeket készítettek a gyulai szecessziós értékekről, amiből Kesztyűs András állított össze slide showt. Megemlékeztek Pfaff Ferenc németvárosi építőmesterről, aki mintegy 16 gyulai épületet tervezett, illetve építtetett. Aradon eközben gyulai, Gyulán aradi és erdélyi szecessziós épületeket mutattak be. A sorozat közös koszorúzással zárult Pfaff Ferenc síremlékénél, ahol Fodor György, az Erkel Ferenc Gimnázium pedagógusa emlékezett a személyiségről.

Korábban elkészült a város szecessziós építészetét bemutató 25 oldalas értéktári tanulmány, amihez interaktív várostérképet is mellékeltek.

.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában