Békéscsaba

2021.06.01. 09:03

Ötmillióan segítettek hozzá az ifjú párok és a násznép vigasságaihoz

Számolással is telt a menyasszonyok és vőlegények lagzira készülése. A Covid-járvány miatt megyénkben is sokan kénytelenek voltak elhalasztani lakodalmukat, de idén május végére már beiratták magukat a szolgáltatóknál, lefoglalták a helyet. Elvitték a meghívókat, aztán izgalommal várták, mikorra lesz meg az ötmillió beoltott, ami kellett ezen rendezvények megtartásához. A csabai Gál Nórának és Vólent Rolandnak bejött a számítása, szombaton lagzit csaphattak.

Ny. L.

Fotó: LP6DMK2

Gál Nóráék a múlt év nyarán a polgári szertartáson kimondták a boldogító igent, de a lagzit nem tarthatták meg. Már akkor bejelentkeztek május 22-ére a CsabaPark Pálinkamúzeumába, de az az időpont foglalt volt. Így lett 29-e az időpont, és az első szombat, amikor a násznéppel közösen mulathattak.

– Januártól vittük ki a meghívókat, derűlátók voltunk, „B” tervvel nem is rendelkeztünk – mesélte Nóra. – Valóban néztük az oltási számokat, előfordult, hogy megugrottak, akkor örültünk, amikor alig nőttek, inkább csak reménykedtünk. Akárhogyan is nézzük, ötmillióan járultak hozzá, hogy sikerüljön a lakodalmat nyélbe ütni. Korrekten álltak a szolgáltatók is a bizonytalan helyzethez, ugyanis a szerződésekben szerepelt, ha a járvány miatt újra el kell halasztani a lakodalmat, akkor az előleget visszaadják.

Az ifjú pár, Gál Nóra és Vólent Roland között Nótár Mary énekesnő, a meglepetésvendég, a menyasszony mellett pedig testvérének kislánya, Bíborka /Fotó: Lehoczky Péter/

Kétszáz ember részvételéig ugyan korlátozás nélkül megtarthatók a múlt hét végétől a lakodalmak, de a szállodákban és éttermekben a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy a rendezvényeket külön teremben lehessen lebonyolítani.

– A férjem, Roland az NB II.-es Szolnokban futballozik, de előtte több csapatnál megfordult, és azokról a helyekről is jöttek vendégeink. Az elszállásolásnál kellett kiemelnünk számukra, hogy ott kötelező a védettségi igazolvány megléte. Szerencsére, mindenki rendelkezett ezzel – ecsetelte a feleség, aki szombaton ismét kimondta a boldogító igent a békéscsabai, belvárosi katolikus templomban.

A megyeszékhelyi Betkó Bernadett a múlt év október 10-én ment férjhez Pluhár Andráshoz, ekkorra is tervezték az esküvőt és a lagzit, és hangulatos környezetben, a Széchenyi-ligetben, a Körösök Völgye Natúrpark Látogatóközpontjában meg is tarthatták.

– A békéscsabai Kornélia Étterem biztosított az ételeket, italokat, a felszolgálókat, mindennel maximálisan elégedettek voltunk mi és a násznép is – mesélte Bernadett. – Ár-érték arányban többet kaptunk, mint amire számítottunk, maradtak finomságok a másnapi morzsapartira is. Sőt, egy-két fogásért meg is kellett „harcolni”, annyira ízlett. A pincérek folyamatosan járták az asztalokat, hogy kinek, mire van szüksége.

Bernadett hangsúlyozta, amin változtatni szerettek volna a menüsorban, a kornéliások készségesen megtették. Még a nagy nap délelőttjén is közösen elmentek a helyszínre, hogy minden részletet véglegesen átbeszéljenek.

Fodor Mihály, a békéscsabai Kornélia Étterem mesterszakácsa, üzletvezetője kiemelte, honlapjukon négyféle lakodalmi ételsor-ajánlattal szolgálnak. Tekintettel vannak a vendégek speciális igényeire is, ilyen például a vegetáriánus táplálkozás, a különböző ételallergiák, a cukorbetegség és a lisztérzékenység.

Népszerű a kitelepüléses vendéglátás is, Betkó Bernadett és Pluhár András lagziját tavaly a megyeszékhelyi Széchenyi-ligetben tartották, a gasztronómiát a csabai Kornélia étterem biztosította /Fotó: I. Gy./

 

– Azt bátran kijelenthetjük, hogy a lagzik 95 százalékában ragaszkodnak az igazi, házias gyöngytyúkleveshez, csigatésztával. A hagyományostól a modern gasztronómiáig megvalósítjuk az ifjú pár elképzeléseit – hangsúlyozta Fodor Mihály. – Az ételsor pontosítása után készítjük el a menükártyát, ennek kivitelezése különböző technikákkal történhet.

Hunyadvári József gyulai vőfély kiemelte, valóban beindult a lagzidömping, mert tavalyról sok rendezvény átcsúszott erre az időszakra. Júniustól október végéig keresnek a legtöbben időpontot, helyszínt. Tímár Albin, a gyomaendrődi Körös Panzió és Étterem mesterszakácsa megerősítette mindezt. Hozzátette, a hagyományos lakodalmi menüsor mellett egyre többen választják a modern gasztronómiát, olyan is előfordult, hogy bodzalevest kértek a lagzira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában