régi kép

2021.06.19. 11:00

Orosz táncot lejtettek Szeghalmon

Kardos Ferencné, leánykori nevén Patkós Emma Irma 1931. június 13-án Szeghalmon látta meg a napvilágot. Átélte a II. világháborút, a szovjet katonák átvonulását a településen. Ekkor sok-sok családhoz hasonlóan elhagyták a falut, nagyobb biztonságban érezték magukat a tanyavilágban. Egy érdekes képet is megosztott lapunkkal az ezt következő időkből.

B. O.

A család a németek által lebombázott „Temesvári” vashíd maradványain kelt át a Berettyón. Patkós Emma Irma még arra is emlékszik, hogy menekülés előtt édesanyja előrelátóan bedagasztotta a kenyérnek valót, amit otthon hagyott, majd amikor néhány nap múlva a szovjet katonák elvonulása után hazaértek, a cipó szépen megkelt, és nagyon finom kenyeret sütöttek belőle; nem bántották a tésztát a szovjetek.

Patkós Emma Irma és testvére a művelődési központban

A fotó 1949-ben készülhetett, akkor, amikor Patkós ­Emma Irma testvérével, Józseffel együtt orosz ruhába beöltözötten orosz táncot járt a művelődési központban az orosz októberi forradalom 32. évfordulóján megtartott rendezvényen. A két fiatalt Húsi Gyula pedagógus konferálta fel a színpadra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában