Irodalmi délután

2024.06.18. 09:40

Ünnepi Könyvhét: átadták a Körösök Gyöngye Díjat

Könyvhétzáró irodalmi délutánnak adott otthont hétfőn Békéscsabán a szlovák tájház, a Bárka folyóirat szerkesztősége, a Körös Irodalmi Társaság és a Jókai színház közös rendezvényén. Az Ünnepi Könyvhét záróeseményén bemutatták a Bárka legújabb számát, hat szerző friss könyveit, felolvastak a Bárka szerkesztői, valamint átadták a Körösök Gyöngye Díjat, amelyet most Kiss László érdemelt ki Mi kell a boldogsághoz című kötetével.

Licska Balázs

Immár közel két évtizedes hagyomány, hogy az Ünnepi Könyvhét zárásaként irodalmi délutánt tartanak – emlékeztetett dr. Elek Tibor, a Bárka főszerkesztője, a Körös Irodalmi Társaság elnöke a hétfőn a szlovák tájház udvarán tartott eseményen. Hozzátette, hogy most némileg rendhagyó az esemény, hiszen az Ünnepi Könyvhét keretében lesz még könyvbemutató Békéscsabán is, valamint Békésen és Gyulán ugyancsak várhatók programok.

Szil Ágnes, dr. Elek Tibor, Farkas Wellmann Éva, Kiss László, ünnepi könyvhét, zárás, Békéscsaba
Szil Ágnes szerkesztő, dr. Elek Tibor főszerkesztő, Farkas Wellmann Éva főszerkesztő-helyettes és Kiss László szerkesztő az Ünnepi Könyvhét záróeseményén, az irodalmi délutánon bemutatta a Bárka legújabb számát is
Fotó: Bencsik Ádám

Hat szerző kötetét mutatták be az Ünnepi Könyvhét záróeseményén

Összegezték Békés vármegye irodalmi életének elmúlt egy évét. Bemutatták a Körös Irodalmi Társaság szerzőinek elmúlt egy esztendőben, az Ünnepi Könyvhéttől az Ünnepi Könyvhétig terjedő időszakban megjelent műveit, a rövid beszélgetések során terítékre kerültek Balássy Fanni, Banner Zoltán, Kiss László, Kiss Ottó, Molnár Lajos és Ványai Fehér József kötetei. Az elnök hangsúlyozta: örömteli, hogy most is volt bőven mit bemutatni. 

Pár hete jelent meg a Bárka legújabb száma

A rendezvényen ismertették, hogy mi szerepel a Bárka legfrissebb, pár hete megjelent számában. Jankay Tibor munkáival illusztrálták, és egy róla szóló tanulmány is helyet kapott benne. Érdekesség, hogy a főleg prózaíró Grecsó Krisztián egy szerelmes verssel jelentkezik a számban, amelyben Banner Zoltán legújabb költeményei ugyancsak megtalálhatók.

Beszéltek arról, hogy a Bárka online felületén immár harmadik éve fut a Hajóhíd nevű rovat, ahol eddig nem vagy keveset publikáló szerzők kapnak bemutatkozási lehetőséget – hogy feljuthassanak a bárkára –, valamint az Ütőér című rovat, amelyben tárcák olvashatók, többek között dr. Elek Tibor főszerkesztőről, aki a színház és az irodalom különös kapcsolatára, világára mutat rá.

ünnepi könyvhét, zárás, Kiss László
Kiss László a Mi kell a boldogsághoz című kötetével érdemelte idén a Körösök Gyöngye Díjat
Fotó: Bencsik Ádám

Kiss László kapta meg a Körösök Gyöngye Díjat

Az irodalmi délutánon átadták a Körösök Gyöngye Díjat, amelyet a Körös Irodalmi Társaság (KIT) elnökségének tagjai annak a szerzőnek ítélnek oda, aki az elmúlt egy évben a legértékesebb, a leginkább minőségi, az olvasók számára legtöbbet adó irodalmi produktumot tette le az asztalra – ismertette dr. Elek Tibor, a KIT elnöke, a Bárka főszerkesztője.

Idén ezt Kiss László kapta meg a Mi kell a boldogsághoz című kötetének köszönhetően. A szerző a kortárs irodalom oszlopos tagja, szerkesztő a Bárkánál, és bár verseket is ír, elsősorban prózák fűződnek a nevéhez. Jellegzetes, humoros, ironikus, olykor groteszk stílusban, rendkívül olvasmányosan és szórakoztatóan ír, és műveiben nagy hangsúlyt fektet az ifjúkor, a felnőtté válás problémáira, ebben a kötetében is a gimnazista, egyetemi éveket, az első és második szerelmeket veszi górcső alá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!