Magyar Honvédség

2021.06.15. 15:35

Újra Békésben jártak a katonai oltóbuszok

A hét első két napján ismét Békés megyébe érkeztek a Magyar Honvédség oltóbuszai, melyek segítségével négy városban, településenként mintegy 180-180 embert oltottak be az egydózisú, koronavírus elleni Janssen vakcinával.

Papp Gábor

20210613 Mezőberény Oltóbusz érkezett Mezőberénybe fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Az egyik oltóbusz segítségével kedden reggeltől délutánig a mezőberényi művelődési központ előtti parkolóban, a Fő út 6. szám alatt adták be az oltásokat. Nem sokkal délelőtt fél kilenc körül érkeztünk meg a helyszínre, ahol viszonylag sokan várakoztak, hogy megkaphassák a vakcinát.

Az oltás jól szervezetten, rugalmasan haladt, az érkezők között különböző korosztályokat fedezhettünk fel a fiataloktól a középkorúakon át az idősebbekig.

Németh Jenő Ferenc elmondta, neki fontos szempont volt, hogy a Janssen által fejlesztett koronavírus elleni vakcinát vehette fel:

- Sokáig gondolkodtam azon, hogy beoltassam-e magam, nekem személy szerint sokat számított, hogy csak egyszer kellett jönni. Persze az sem volt mellékes, hogy oltás nélkül nem mehetnék strandra, és egyéb helyekre – árulta el. Kérdésünkre kifejtette, magától az oltástól egyáltalán nem tartott, a járvánnyal kapcsolatban pedig kezdetektől ellentmondásosak voltak az érzései. – Nem volt egyszerű az elmúlt pár hónap senkinek – tette hozzá.

Urbancsok Attilával nem sokkal az oltás beadását követően beszélgettünk.

– – Kifejezetten ügyesen beadták, szinte nem éreztem semmi. Talán egy tetanusz elleni injekcióhoz tudnám leginkább hasonlítani az érzést – fogalmazott tapasztalataival kapcsolatban.

Mint elárulta, örömmel fogadták, amikor mintegy másfél héttel ezelőtt megkeresték, hogy lehetőség lenne a Janssen vakcina felvételére. Feleségével együtt kedden kapták meg az oltást. Ők egyébként végig vektoralapú vakcinákban gondolkodtak. Ebbe a csoportba tartozik például az AstraZeneca vagy az orosz Szputnyik oltás is. Attila hangsúlyozta, olyan munkát végeznek, amelynek során sokat vannak emberek között, a kölcsönös biztonság miatt is tartotta fontosnak, hogy megkapják az oltást.

Lévai Gábor, aki nemrég költözött Mezőberénybe kiemelte, nem beteges típus és nem is jár túl sok helyre, de végül úgy döntött, hogy felveszi az oltást.

– Az egydózisú Janssen vakcina a legkényelmesebb, leggyorsabb megoldást jelentette – tette hozzá a fiatalember.

Zavada István elmondta, nem igazán érzett semmit, amikor megkapta a szúrást, nem okozott fájdalmat a vakcina beadása. – Amikor arról döntöttem, hogy felveszem az oltást, némi szerepet játszott, hogy így jobban ki lehet mozdulni. Kérdésünkre úgy fogalmazott, számára nem volt komolyabb jelentősége, hogy melyik vakcinát kapja, bár nem bánta meg, hogy végül egydózisúval oltották be.

További több száz ember lett védett a megyében

A Honvédelmi Minisztérium arról tájékoztatta lapunkat, hogy hétfőn és kedden Békés megye négy városában segítették az oltások beadását a honvédségi oltóbuszok. Vésztőn, Battonyán, Sarkadon és Mezőberényben, településenként 180 ember oltását tervezték a megyei oltási munkacsoport által biztosított Janssen oltóanyagal.

A Janssen vektor alapú oltóanyag, hasonlóan az Astra­Zeneca vagy a Szputnyik V vakcinához. Ebben ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához tartozó T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget.

Korábban Békés megyében a Magyar Honvédség oltóbuszai három településen, Békéscsabán, Gyulán és Mezőkovácsházán segédkeztek a lakosság beoltásában. A három említett településen akkor ez közel 1300 embert érintett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában