Gyula

2021.06.24. 06:55

Humorral járja körül Balássy Fanni a gimisek első évét

Kezdem itt címmel mutatták be Balássy Fanni elsőkötetes gyulai szerző „Hol is kezdjem” regényét a napokban a fürdővárosban, a Mogyoróssy János könyvtárban. A történet névtelen hőse nagy tervekkel kezd neki a giminek, de ahogy az már lenni szokott az életben, semmi sem úgy alakul, ahogy azt a filmekben látjuk. Az író kötetének köszönhetően bekerült az öt legjobb ifjúsági író közé.

Papp Gábor

Személy szerint nagyon élveztem a könyv olvasását, bele tudtam magam élni a különböző helyzetekbe, kicsit jó is lett volna visszamenni a középiskolai évekbe – vezette fel a pénteki, a Majdnem könyvhét elnevezésű rendezvénysorozat keretében tartott könyvbemutatót Dézsi János. A gyulai Mogyoróssy János könyvtár igazgatója hangsúlyozta, még különlegesebbé tette a kötetet, hogy olyan időszakban, a pandémia alatt vehették kézbe először az érdeklődők, amikor a fiatalok nem igazán mehettek sehova a járványhelyzet miatt.

Balássy Fanni már dolgozik az újabb könyvén /Fotó: Kiss Zoltán/

Az esten Balássy Fanni beszélgetőtársa Schriffert-Tóth Eszter könyvtárostanár volt, aki számos érdekes kérdéssel hozta közelebb mind a regényt, mind az alkotás folyamatát. Mint a regény ajánlójában olvasható, a gimnázium első évét egy önmagával és a világgal küszködő, néhol szarkasztikus, néhol kamaszosan esetlen lány egyszerre komoly és mégis humoros elbeszélésein keresztül ismerjük meg, amelyekből nem hiányzik a fanyar irónia és az erre az életkorra jellemző idealizmus sem. Terítékre kerül minden: szerelem, barátság, házibulik, csalódások és elvárások, amelyeknek vagy megfelelünk, vagy nem. Ízig-vérig gimis történet, színes romkom – mert a nagy Ő valahol biztosan létezik.

Balássy Fanni a beszélgetésen elárulta, mint minden kiskamasz vagy tinédzser, annak idején ő is kereste az önkifejezés lehetőségeit, elindult mindenféle úton, és az íráshoz jutott el. – Az ember így teremthet egy világot, megtöltheti szereplőkkel és olyan gondolatokkal, amelyek foglalkoztatják – tette hozzá az író. – Ilyenkor mindenféle írással kísérletezünk, rájövünk, hogy hol húzódnak a határaink, amiben mozoghatunk.

Fanni egyébként már az általános iskolában megtette mindezt, egyrészt édesanyjának mutatta meg az írásait, másrészt volt egy kedves tanítónőjük, aki ösztönözte diákjait, hogy vegyenek részt meseíró pályázatokon. A szerző fontosnak tartotta kiemelni, senki ne az asztalfióknak írjon, hanem küldje tovább a munkáit, még akkor is, ha a visszajelzésekben kritikák is vannak. Balássy Fanninak több folyóiratban jelentek meg írásai, majd 2019-ben megnyerte a Pagony kiadó novellapályázatát, ezután röviddel kérte fel a kiadó a könyv megírására.

A kötet tulajdonképpen novellákból áll össze, augusztustól júniusig minden egyes fejezetben két-három olyan eseményt jár körül, amelyek meghatározzák a gimi első évét, mégis a szereplőknek és a visszatérő motívumoknak köszönhetően a történetek koherens, teljes egészet képeznek. A szerző úgy fogalmazott, kicsit anekdotázós jellege is van a regénynek, egy lány mesél az általa megélt történésekről, amelyeknek nyomuk van az életében, amelyek foglalkoztatják. Mindezt remek humorral és több pop-, illetve magas kulturális utalás közepette mutatja be az író.

Aktuális, komoly témákat is körüljár a kötet

Bár valamennyi elemzés és kritika kiemeli a könyv remek és különleges humorát, a történetekben komoly témák is megjelennek, mint a halál feldolgozása vagy az iskolai zaklatás, a bullying. Utóbbi kapcsán Balássy Fanni elmondta, soha nem tapasztalt ilyesmit a középiskolás évei alatt. Ugyanakkor a regény ilyen helyzetet is felvillant, a nehéz helyzetből a főhősnek az iskolában egyedül kell kikeverednie, amiben viszont az önirónia, illetve a szerető közeg, a család sokat segít.

Arra a felvetésre, hogy a könyv szerelmes regény-e, kiemelte, az első szerelmek mindig informáló erejűek, segítenek megtudni, hogy kik vagyunk. A könyvben ott lebeg a fiú jelenléte, de a regény inkább a jellemfejlődést állítja középpontba. A heterogén közösség is külön hangsúlyt kap a regényben, amelyben a szereplők megpróbálják megtalálni a másikban az értéket. Ez egyfajta útravaló is lehet azoknak, akik most ballagnak el az általános iskolából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában