rendőrségi beszámoló

2021.06.15. 06:55

Erős a közbiztonság Békéscsabán

Nagyjából ugyanannyi bűncselekményt regisztráltak tavaly Békéscsabán, mint két éve – derült ki a városi rendőrkapitányság beszámolójából, amit elfogadott a minap a polgármester. Visszaesett a garázdaságok, a rongálások, a lakásbetörések száma is, gyilkosság nem történt.

Licska Balázs

20210602 Sopron Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni rendőrkapitányság közlekedés rendészeti osztály vezetője adott interjút és mutatta be nekünk hogy kell használni a vadriasztót. Igazoltatás során ajándékba adnak a sofőrnek egy vadriasztót. Képen: Horváth Péter és Nagy Csaba kérte el az iratokat, majd szondáztattak. Fotó: Máthé Daniella MD Kisalföld

Forrás: Máthé Daniella/MW

Fotó: Máthé Daniella

Amíg 2019-ben 885, addig a tavalyi évben 951 bűncselekményt regisztráltak Békéscsabán. Ez ugyan némi emelkedést jelent, viszont így is az elmúlt 11 év második legjobb eredményének tudható be. Közterületen két éve 292, egy éve pedig 253 eset történt a megyeszékhelyen, ami 13,4 százalékos javulásként értékelhető. Ugyanannyi, nyolc súlyos testi sértés történt 2019-ben és 2020-ban Békéscsabán.

A garázdaságok, a rongálások, a lakásbetörések száma csökkent, csak egy rablás fordult elő, zárt gépjárműfeltörés és emberölés pedig nem volt.

Ugyanakkor a lopások, a kiskorú veszélyeztetések, a kábítószerrel visszaélések – a terjesztők körében – száma némileg emelkedett. A tulajdon elleni szabálysértések száma 296-ról 264-re, azaz tizedével mérséklődött.

Ahogy Békéscsabán, úgy a városi rendőrkapitányság illetékességi területén is kevesebb személysérüléses baleset történt tavaly, mint két éve: a térséget vizsgálva 178-ról 132-re csökkent a mutató, ami az elmúlt tizenegy évben a legkedvezőbb baleseti esetszám. Amíg 2019-ben öt, addig 2020-ban egy halálos baleset történt. A 178 balesetből 103 történt Békéscsabán, ez is jóval kedvezőbb a 2019-es 139-nél.

Kevesebb esetben okoztak ittasan balesetet tavaly, mint a megelőző évben.

A 14 esetből négy volt kerékpáros az okozó, tehát az ellenőrzések során még inkább figyelik majd, hogy a biztonságos közlekedésre alkalmatlan állapotban lévő bicikliseket kivegyék a forgalomból. A balesetek fő okai továbbra is az elsőbbségi jog meg nem adása, a sebesség nem megfelelő megválasztása, valamint a kanyarodási hiba. A balesetek nagyjából felét okozzák személygépkocsi-vezetők, negyedét biciklisek, hatodát tehergépkocsi-sofőrök, huszadát motorkerékpárosok.

Rendőri igazoltatás. Az adatok alapján javult a közlekedési fegyelem /Illusztráció: MW/

Fontos változás, hogy az előző év végén átadták az M44-est Békéscsaba és Kondoros között is, de ennek közlekedésbiztonsági hatása az azóta eltelt rövid időszak miatt egyelőre nem értékelhető. Tavaly a 44-esen, Békéscsaba és Gyula között, Veszénél jelzőlámpával szabályozott zebrát alakítottak ki, amivel várhatóan megelőzhetik a 2018-ashoz hasonló tragédiákat.

Lényeges, hogy bővítették a bicikliutak számát, hosszát is a megyeszékhelyen, így például kerékpárút épült a Szabolcs utcában és a Szarvasi úti felüljárón.

Megjegyezték a beszámolóban, hogy a Jókai és Illésházi utcák sarkán épült gyorsétterem a kezdeti időszakban okozott fennakadásokat a forgalomban. Változás volt tavaly, hogy szolgálatba álltak az iskolaőrök: egy szakember a Szent László Utcai Általános Iskolában, kilenc pedig a Békéscsabai Szakképzési Centrum tagintézményeiben. Intézkedésre mindössze egy esetben volt szükség: bár egy intézményen kívüli esetről volt szó, az a tanulókat érintette, és egy emberrel szemben zaklatás miatt indítottak büntetőeljárást.

Visszaesett a rongálások és a lakásbetörések száma

– A megyei jogú városok közül Békéscsaba továbbra is az egyik legbiztonságosabb – mondta a minap sajtótájékoztatón Szarvas Péter polgármester, aki a városi közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva fogadta el a rendőrségi beszámolót. Hangsúlyozta, a dokumentum jó teljesítményt tükröz, erős a közbiztonság, az emberek és az értékeik biztonságban vannak.

Sorolt néhány adatot, miszerint csak nyolc súlyos testi sértés történt tavaly a városban, a garázdaságok, a rongálások, a lakásbetörések száma csökkent, nem volt zárt gépjárműfeltörés és gyilkosság sem. Kiemelte, hogy a nyomozáseredményességi mutató javult, 74,1-ről 77,2 százalékra.

Elmondta, a járvány miatt a rendőrök feladata bővült, ellenőrizték például a maszkviselést az utcán és a boltokban egyaránt, a kijárási korlátozások és a tilalom betartását. Hangsúlyozta: a békéscsabaiak alapvetően jogszabálykövetők voltak, az elenyésző kisebbség számíthatott csak szankcióra. A sajtótájékoztatón megköszönte a rendőrség munkatársainak az alázatos munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában