Békés megye

2021.06.14. 17:14

Eltűnnek a műanyag dobozok a konyháról

Júliustól kormányrendelet tiltja az egyszer használatos, továbbá több egyéb műanyagból készült termék forgalomba hozatalát. Ezek között a fültisztító pálcika és a szívószál mellett szerepelnek a zacskók, tányérok, evőeszközök, ételtároló dobozok is. Utóbbi komoly kérdéseket vetett fel sokakban, az átállás már elkezdődött. A készleten lévő eszközöket még fel lehet használni.

Papp Gábor–Vásári Erzsébet

20210610 Békéscsaba Ételeket csomagolnak fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Bíró Csaba, a Csabagyöngye Étterem és Kávézót is működtető Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény igazgatója elmondta, intézményükben is megkezdődött az átállás, már tesztelik az új ételtároló dobozokat.

A szakember hangsúlyozta, a pandémia miatt számos változásnak kellett megfelelniük.

Az önkormányzat kötelező feladatellátásainak járványhelyzet alatti teljesítésével megnövekedett az elviteles ételek aránya is akár a szociális, akár a gyermekétkeztetésben, akár a Csabagyöngyében. Hozzátette, miután országosan is hasonló folyamatok játszódtak le, a dobozok árai emelkedtek, és többször hiány is volt ezekből az eszközökből. Éppen ezért nagyobb mennyiséget le kellett kötniük, így – miután a jogszabály lehetőséget ad rá – ezt a készletet még elhasználhatják, miközben az átállás is megkezdődött.

A Csabagyöngye étteremben is fokozatosan lecserélik a dobozokat /Fotó: Bencsik Ádám/

– A változás nagyon fontos lépés környezetvédelmi szempontból, ugyanakkor szükséges a tesztelés is, hiszen egyelőre nincsenek tapasztalataink az egyes termékekkel kapcsolatban – folytatta a gondolatot. – Ugyancsak előírás, hogy az ételeket megfelelő hőfokon adjuk át a gyerekeknek, a hozzánk betérőknek. Így ki kell tapasztalnunk, hogy melyik tárolódoboz alkalmas erre a leginkább. Úgy gondolom, ehhez némi időre szükség lesz.

A pluszköltségekkel kapcsolatos kérdésünkre kifejtette, ha nem is a jelenlegi duplájába, de jelentősen többe kerülnek majd a többször használatos dobozok.

Ennek kapcsán kitért arra, hogy a Csabagyöngye étteremben eddig is beszerzési áron adták a csomagolást, ezentúl is így lesz. – Nagyon fontosnak tartjuk, hogy aki hozzánk jár, azt megbecsüljük – fogalmazott a szakember. Bíró Csaba hangsúlyozta, felvették a kapcsolatot az ellenőrző hatósággal is, hogy mint mindig, most is maradéktalanul megfeleljenek az előírásoknak.

Ásós Géza, az ország első cigány étterme, a békési Kira vendéglő tulajdonos-vezetője elmondta, a napi menü esetében az ételszállító dobozokat teljes egészében a velük kapcsolatban álló nagykertől szerzik be: – Várhatóan többe kerülnek majd, mint az eddigiek, de személy szerint nagyon pozitívnak tartom az egyszer használatos dobozok kivezetését – tette hozzá. Ásós Géza kitért arra, táljaikhoz kidolgoznak egy tálalapot 55-ször 35 centis rétegelt lemezből. A lapot megveszik méretre szabva, a 4 milliméter vastag szegőléceket pedig már ők rakják fel, illetve dizájnos külsővel látják el. Ez a tálca betétdíjas lesz, 1200 forintot kell érte fizetni, de aki visszaviszi, visszakapja a betétdíjat. Már dolgoznak az előkészületeken.

Folyamatos a beszerzés a szarvasi kisvendéglőben

Povázsay Bence, a szarvasi Turul Kisvendéglő tulajdonos-üzletvezetője elmondta, náluk eddig is csekély mértékben volt jelen az egyszer használatos műanyag, és már egy ideje tudják, hogy ezen is változtatniuk kell. Hozzátette, örömmel állnak át a környezetkímélő termékekre, például szívószálak és csomagolóanyagok terén, hiszen személyes szívügyük a természetvédelem, mert látják, hogy milyen sok problémát okoz a nem vagy csak nagyon soká lebomló műanyag. Éppen ezért folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél több szempontból környezetbarát legyen vendéglátó egységük. Elárulta, a környezetvédelmi szempontból megfelelő szívószálak és csomagolók beszerzése jelenleg folyamatban van náluk, és mivel hamarosan pizzát is elkezdenek majd sütni, így már a pizzásdobozok tervezésénél is odafigyeltek a természetvédelemre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában