Békéscsaba

2021.06.20. 15:36

Az emlékház után a tárlat is újjáéled

Rövidesen indul a munka és készül a vadonatúj állandó tárlat a Munkácsy Emlékházban, amely három fő tematika köré épül, és a festőgéniusz személyes tárgyaiból is rengeteget mutat majd be. A tervek szerint jövő tavasszal nyit. A korábban korszerűsített egykori Steiner–Omaszta-kúriában lesz cukrászda, kávézó és ajándékbolt is, és időszaki kiállításoknak, konferenciáknak szintén otthont adhat.

Licska Balázs

20210608 Békéscsaba Megújult a Munkácsy Emlékház és a környezete. Képen: Opauszki Zoltán önkormányzati képviselő Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Szarvas Péter polgármester a minap sajtótájékoztatón ismertette: kiválasztották a kivitelezőt, amely elkészíti a vadonatúj állandó tárlatot a Munkácsy Emlékházban.

A kiállítás három fő tematika köré épül. Ez pedig az építés- és családtörténet, a kisnemesi életmód és Munkácsy Mihály művészete; továbbá a festőgéniusz személyes tárgyaiból is több száz darabot mutatnak be. Elmondta: a munka rövidesen indul, tíz hónap áll a kivitelező rendelkezésére, és a kiállítás jövő tavasszal nyithat. Festményeket, bútorokat szintén restaurálnak. A vadonatúj koncepciónak megfelelően a berendezéseket áthelyezik, a kiállítási útvonalat szintén újra kell gondolni. Lesznek animációk – például a konyháról kikerülő nyalánkságok vagy egy rablótámadás apropóján –, illetve egy, a festőgéniusz pályafutását bemutató kisfilm is. A projekt részeként a pénztár mellett cukrászdát, kávézót, ajándékboltot is kialakítanak az egykori kúriában, valamint lehetőséget teremtenek annak, hogy időszaki kiállításoknak, konferenciáknak, de borkóstolóknak is helyet adhasson a rezidencia.

Opauszki Zoltán tanácsnok szerint hazánk kulturális gyöngyszeme lesz a Munkácsy-negyed, benne a teljes rácfelvarráson keresztül ment emlékházzal /Fotó: Bencsik Ádám/

– A Munkácsy-negyed hazánk kulturális gyöngyszeme lesz, annak egyik ékessége pedig a Munkácsy Emlékház – mondta Opauszki Zoltán, a város turisztikai tanácsnoka. Hangsúlyozta: megmaradnak azok a relikviák, ereklyék, amelyek eddig is láthatók voltak az emlékház kiállításában, a tárlat azonban teljesen megújul, a mai kor elvárásainak megfelelő és interaktív, így minden korosztály számára vonzó és értékes lesz.

– Nem csak a gyűjtemény miatt lesz izgalmas a Munkácsy Emlékház és környezete – folytatta, utalva a cukrászdára, kávézóra és hogy az Omaszta-park és az emlékház előtti kert révén közkedvelt találkozóhellyé is válhat. A pincehelyiség alkalmas lesz gasztronómiai rendezvények megtartására.

– A tárlatot kivitelező cég egy teljesen felújított, restaurált épületet tud átvenni a kiállítás kialakításához – emlékeztetett dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, hozzátéve, a Munkácsy Emlékház teljes körű felújításon esett át, a munka év elején ért véget.

Akkor az energetikai, fűtési, hűtési korszerűsítést követően fa- és falrestaurátori feladatokat is elvégeztek. Az információs pultot átépítették, és így a jegypénztárral egy helyiségben kap helyet majd a cukrászda. A korábbi zöld szalon mennyezeti freskóját restaurálták, a vörös szalon új rokokó tapétát kapott. A kiállítótér pedig nagyobb lett. Az irodákat áthelyezték a melléképületbe. A park is teljesen megújult. A korábbi terület az új pavilonnal, padokkal, megújult növényzettel a környékre és az emlékházba látogatók kedvencévé válhat.

Munkácsy ihlette szobrokkal terveznek

Szarvas Péter polgármester elmondta: több, Munkácsy Mihály és a művei által ihletett szobrot helyeznek ki a jövőben a Munkácsy-negyedben. Az biztos, hogy az Aradi vértanúk ligetében helyet kap a Rőzsehordó nő; a Deák utcai kishídnál, a Derkovits sori hídfőnél az Ásító inas; valamint egy egész alakos Munkácsy Mihály-szobor a múzeum előtt, meg is kötötték a művészekkel a szerződést. Most pedig pályázatot írnak ki további két alkotásra. Az Omaszta-parkban elhelyeznének egy „délután a parkban” témában készült; a Beliczey-kertben, a bábszínház előtt pedig egy teljesen szabadon választott, ám tematikában a festőgéniuszhoz kapcsolódó alkotást. Felkérték Boros Péter, Miklya Gábor és Prisztavok Tibor szobrászművészeket, valamint Lenkefi Zoltán bábművészt, hogy készítsék el terveiket, mutassák be ötleteiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában