Koronavírus Békésben

2021.05.04. 11:29

Újra felgördülhetett a színházi függöny Békéscsabán

Felgördült a függöny, bemutatták a Jászai Mari-díjas Kiss József rendezésében, Czitor Attila főszereplésével Tamási Áron: Vitéz lélek című darabját hétfőn a Jókai színházban, a kamaraszínházban. Ezzel, az újrakezdést is szimbolizáló előadással ünnepelte a békéscsabai teátrum az újraindulást, erre is koccintott a premierre érkező, védettségi igazolványaikat felmutató nézőkkel Seregi Zoltán igazgató a bejáratnál.

Licska Balázs

Hétfő este Tamási Áron: Vitéz lélek című darabját mutatták be, visszatértek a nézők a Jókai színházba /Fotó: Jókai színház/

Vörösbor, fehérbor, rozé és víz fogadta a bejáratnál a vendégeket, akik mindegyikével koccintott Seregi Zoltán, a békéscsabai teátrum igazgatója. Elmondta, ez immár hagyomány minden premier előtt, most azonban a színház újranyitására is emelték a poharaikat. Hozzátette: a védettségi igazolványokkal érkező nézőknek nem muszáj felvenniük a maszkot a színházon belül, a színészek, szakemberek – akik többsége egyébként felvette a koronavírus elleni vakcinát – védelme érdekében ugyanakkor kérik. Az első sorban nem lehet helyet foglalni, a többi széken viszont igen. Nem hagynak ki helyeket, a távolságtartás ilyen téren nem kötelező.

Zacharidesz Jánosné, Zacharidesz János és Hagymási Józsefné azt mondták, nagyon várták a nyitást /Fotó: Bencsik Ádám/

Ismertette: a közeljövőben jön egy zenés vígjáték, a Sweet Charity, és október végéig a mostani évad előadásai kerülnek sorra, igyekeznek mindent minél hamarabb bepótolni, ezért nyáron is mehetnek színházba az érdeklődők. November elejétől pedig kezdődhetnek a következő évad bemutatói.

– Nagyon várták a Jókai színház nyitását – mondta a Mezőberényből érkező, bérlettel rendelkező Mátyásné Adamik Ildikó és Szilágyi Ida Ilona. Hozzátették: mindegy is, hogy milyen előadással indult újra a teátrum, kiemelték, eddig egyetlen darabban sem csalódtak. Hozzáfűzték, ki voltak éhezve egy remek előadásra, és bár az online előadásokat is élvezték, más személyesen betérni a teátrumba és helyet foglalni, más a miliő. A védettségi igazolvány birtokában nem csak színházba mennek, mennének: uszodában, moziban, kirándulásokban gondolkodnak, úgy vélik, a koronavírus elleni védettség szabadabb életet biztosíthat mindenkinek.

Hétfő este Tamási Áron: Vitéz lélek című darabját mutatták be, visszatértek a nézők a Jókai színházba /Fotó: Jókai színház/

– Sok minden elmaradt az elmúlt időszakban – folytatta a szeghalmi Dékány Gyuláné, aki szintén várta a teátrum nyitányát. Igazi színházbarát, hiszen Békéscsaba mellett van Budapestre és Nagyváradra szóló bérlete is. Hozzátette: az online előadások nem képesek visszaadni ugyanazt, mint amikor élőben megy ugyanaz a színpadon, más az otthoni fotelből és más a színházi székből megnézni, élvezni egy-egy darabot.

– Ha megkérdezik, hogy mi hiányzik a járvány miatt, akkor mindig azt mondom, ilyen sorrendben: a család, a színház, a barátok és az utazás – ecsetelte Hagymási Józsefné, aki testvérével és sógorával, Zacharidesz Jánosnéval és Zacharidesz Jánossal érkezett. Mióta Békéscsabán él, 13 éve, van bérlete, és folyamatosan nyomon követte a híreket, hogy mikor nyit a színház. Szerinte az online előadásokhoz képest teljesen más az, amikor a néző ténylegesen is beül és élvezheti a színészek játékát.

Előzmény:

https://www.beol.hu/kultura/helyi-kultura/tamasi-aron-vitez-lelek-cimu-jatekat-viszik-szinpadra-bekescsaban-3825475/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában