Törülközőnap

2021.05.25. 07:04

Ne pánikolj! Hozz magaddal egy törülközőt!

Egy igazi rajongót onnan lehet felismerni, hogy magán hordozza rajongása szimbólumait. Ez a szimbólum május 25-én a törülköző, az imádott elem pedig egy film, a Galaxis útikalauz stopposoknak.

G. Cs.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

„Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos” – olvasható a mára már világszerte híressé vált gondolatsor első mondata Douglas Adams angol sci-fi író remekművében, a Galaxis útikalauz stopposoknak című ötrészes regényben. Douglas Adams remekművét először rádiójáték formájában ismerte meg a közönség még 1978-ban, ám megalkotójának a világhírnevet a 2005-ben készült film hozta el, melynek forgatókönyvírója és (posztomusz) producere is volt egyben.

A 2001-ben elhunyt író tiszteletére lett május 25-e a Törülközőnap, amikor is a rajongókat arra buzdítják, hogy mindenhova vigyék magukkal törülközőjüket.

„Ne ess pánikba!” felirat egy zászlónak használt törülközőn /Fotók: wikipedia.org/

A nemzetközi nap közösségi oldala is arra emlékezteti az embereket, hogy ezen a napon hozzanak magukkal egy törülközőt, fényképezzék le magukat és küldjék be a fényképet, amelyen ők vannak az utcán egy törülközővel. Mindezt pedig azért, hogy a törülköző minél szembetűnőbb legyen, az emberek beszéljenek róla és kedvet kapjanak ahhoz, hogy elolvassák a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvet.

A Don't Panic felirat Elon Musk üzletember különös űrjárművének műszerfalán is megjelent

Stoppolás közben ittasan

Adams szerint a mű címét egy 1971-es esemény ihlette, amikor Európa körül autóstoppolt egy Hitch-hiker's Guide to Europe című európai útikönyv társaságában. Miközben részegen feküdt egy innsbrucki mezőn és a könyvvel a kezében bámulta a csillagokat, úgy gondolta, jó ötlet lenne valakinek egy stopposoknak szóló útikönyvet írni a galaxisról is. A mű megszületett, a többi azóta már történelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában