a hét embere

2021.05.03. 06:55

Szabó Péter által vált ismertté az elekiek néptánca

Szabó Péter eleki néptáncos, a népművészet mestere, az Eleki Román Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagja nemrégiben a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült. Az elismerést a román nemzetiségi hagyományok ápolását és továbbadását szolgáló közösségépítő tevékenysége elismeréseként adományozták a néptáncosnak. A Békés Megyei Hírlap ezért most Szabó Pétert választotta a hét emberének.

Vágvölgyi Nóra

Szabó Péter, a népművészet mestere sokat tett azért, hogy az eleki néptánc ma már fogalomnak számít /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik Ádám

– Beszélne a kezdetekről, a tánccal való kapcsolatáról?

– Eleken születtem 1935-ben, édesanyám egyedül nevelt testvéremmel együtt. Szegény sorban nevelkedtünk, olyan tíz év körüli gyerek lehettem, amikor kisbéresnek kellett állnom. Már ekkor, egészen fiatalon megtetszett a zene és a tánc. Nálunk a környéken akkoriban rendszeresek voltak a különféle összejövetelek, táncok, zenélések, az öregek és a fiatalok összegyűltek, mi meg azt néztük, hogy ki táncol a legjobban. Ebben az időben jártam először zsokban is.

– Mesélne a zsokról?

– Akkoriban nem sok szórakozási lehetőség volt számunkra. A joc, azaz a zsok egyfajta táncos összejövetel, táncdélután volt, ilyenkor egy- vagy többtucatnyi fiatal összegyűlt egy megbeszélt helyen, és ott szórakoztak, táncoltak, beszélgettek, zene is volt, lehetett ismerkedni is. Általában kora délután kezdődött és pár órán át tartott, hogy a lányok még sötétedés előtt hazaérjenek.

Szabó Péter, a népművészet mestere sokat tett azért, hogy az eleki néptánc ma már fogalomnak számít /Fotó: Bencsik Ádám/

– Ilyen alkalmakkor tanult meg táncolni?

– Egyre többet táncoltam, tánccsoportot alapítottunk Eleken, de mikor bevonultam, a seregben sem szakadtam el az eleki román táncoktól. Ekkoriban egyébként már jól roptam, legalábbis mások ezt mondták. Közben elvégeztem estin a nyolc általánost, mivel kisgyerekként dolgoznom kellett, és ezért akkor csak három osztályt tudtam befejezni. Fejlődtem tovább, egyre több helyre hívtak táncolni, egyre többször ismerték el a tánctudásom.

– Tanított is?

– Igen, például közel két évtizeden át tanítottam a helyi gyermekeket a román táncokra, hagyományokra. Rendszeresen kerestek néptáncosok, a hagyományokkal foglalkozó szakemberek. Különösen szoros volt a kapcsolat Tímár Sándorral, a Magyar Állami Népi Együttes vezetőjével, aki egyszer elhívott a Zalka Táncegyütteshez, hogy tanítsam be nekik az eleki táncokat. Ők meg aztán ezzel a produkcióval bejutottak az akkori Ki mit tud? döntőjébe. De a Fölszállott a páva című műsorban is foglalkoztam pár fellépővel, például azzal a nyolcesztendős kisfiúval, aki az eleki táncot mutatta be.

– Az nem olyan rég volt, most is táncol?

– Emlékszem, a kisfiúnak a fővárosban egy nagyobbacska teremben mutattam be a lépéseket. Voltak ott többen rajtunk kívül, sőt, páran oda is jöttek, hogy szeretnének majd tanulni ők is, de arrébb küldtem őket, mert kellett a hely a tánchoz. Nagyon ügyes, aranyos kisgyerek volt, és mikor eltáncoltam, megmutattam neki, hogy miként is csinálja jól a lépéseket, hallottam fél füllel, hogy valaki azt mondja körülöttünk, hogy „hát, nem néztem volna ki ezt belőle”. Jót mosolyogtam akkor magamban. Most nem táncolok, volt egy hosszabb betegségem, de ütjük a vasat, fogunk még élni, és persze táncolni is szeretnék még.

Őrzik az elődök hagyományait

Szabó Péter az Eleki Románok tánccsoport alapító tagja, a Páva Kör, valamint az Eleki Román Hagyományőrző­ Egyesületnek a tagja. Ők azok, akik őrzik és továbbadják elődjeik zenéjét, táncait, dalait és szokásait. Ma már az eleki joc, a turkajárás, a lakodalmas-, a legényestánc nemcsak Eleken, hanem az országban és külföldön is ismert. Fogalommá vált, és nemcsak ismerik, szeretik, hanem táncolják és tanítják is az eleki táncokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában