Békéscsaba

2021.05.27. 06:55

Ahol feltétlenül kell, ott viselik a maszkot

Immár az utcán nem kötelező maszkot hordani, ennek ellenére akadnak páran, akik továbbra is viselik. A békéscsabai piac érdekes hely ebből a szempontból: a vásárcsarnokban továbbra is muszáj felvenni a védőeszközt, a szabadtéri részen viszont nem, bár a tömeg miatt többen magukra öltik.

Licska Balázs

20210526 Békéscsaba Megkérdeztük maszk használat a képen Lipták Mihályné fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Amíg kötelező volt a közterületeken is viselni a maszkot, addig a többség hordta, igaz, nem mindenki szabályosan: voltak, akik az állukra húzták, illetve akadtak, akik csak a szájukat takarták el, az orrukat nem. Miután meghaladta itthon a beoltottak száma az ötmilliót, a kormány döntése értelmében az utcán immár nem muszáj védőeszközt hordani. Ennek ellenére továbbra is akadnak páran, akik magukra öltik: hírportálunk munkatársának tapasztalata szerint főleg az idősek.

A békéscsabai piac érdekes hely ebből a szempontból: a szabadtéri részen nem kötelező felhúzni a védőeszközt. Vélhetően a zsúfoltság, a tömeg miatt azonban többen maszkban járkáltak és nézték a kínálatot szerdán, voltak közöttük, akik teljesen szabályosan viselték, illetve voltak, akik orra kikandikált.

A békéscsabai vásárcsarnokban továbbra is kötelező a maszk, Szabó Attiláné eladó szerint a vásárlók változatlanul minden probléma nélkül betartják a szabályokat /Fotó: Bencsik Ádám/

– Én úgy látom, hogy elég sokan viselik a maszkot kint is, nem csak bent. Bizonyára megszokták – mondta Lipták Mihályné, aki virágokat árult. – A vásárlók nagy része össze-vissza járkál a vásárcsarnok és a szabadtéri rész között, és nem foglalkoznak a védőeszköz le- és felvételével. Azt ítélik biztosnak, ha mindenhol viselik.

A vásárcsarnokban kötelező mind az eladóknak, mind a vevőknek maszkot hordani. Csak páran akadtak, akik nem, vagy nem szabályosan viselték. Az egyik cukrászatnál Szabó Attiláné eladó azt mondta, a tapasztalata szerint magukra öltik a maszkot az emberek, nincs probléma.

Dudás János békéscsabai nyugdíjas: – Szerintem az emberek többsége megszokásból még egy pár napig az utcán is viseli a maszkot, én is most először „szellőztettem meg” a számat és az orromat. Egyébként egyetértettem azzal, hogy amíg a járvány dúlt, addig kötelező volt a védőeszközt felvenni a közterületeken is, a sok közül az egyik leghasznosabb intézkedésnek ezt tartottam.

Száva József békéscsabai nyugdíjas: – Örülök, hogy immár nem muszáj maszkot viselni az utcán. Csak azért maradt az államon, mert pont a boltból jöttem ki és még nem vettem le. Volt egészségügyi dolgozóként úgy látom, fontos volt a járvány elleni védekezésben, hogy a közterületeken is kötelezővé tették a védőeszközt. Továbbra is akadnak, akik felveszik a maszkot, ők bizonyára tartanak a vírustól.

Szatmári Pálné kétegyházi nyugdíjas: – Amíg kötelező volt a közterületeken is a maszk, addig én is viseltem, betartottam a szabályt. Kétegyházán szintén azt tapasztaltam, hogy hordták az emberek, pedig nincs tömeg az utcákon. Örülök, hogy immár nem muszáj magamra ölteni, de ha azt látom, hogy nagy a zsúfoltság, mint a csabai piacon, akkor a biztonság kedvéért a szabadtéri részen is felveszem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában