bejárás - galériával - videóval

2021.05.21. 16:36

A jövő év elején nyithat a szabadkígyósi Wenckheim-kastély

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély kivitelezése jelenleg 90 százalékos készültségi fokon áll, az épületet a tervek szerint jövő év első negyedében nyitják meg a nagyközönség előtt – hangzott el a péntek délelőtt megtartott kastélybejáráson.

V.N.

Fotó: LP6DMK2

Pénteken először nyílt lehetőség arra – az állványzat lebontása után –, hogy egyben láthassuk a megújuló kastély déli főhomlokzatát. A járványügyi szabályokat betartva, csökkentett létszámban megtartott kastélybejáráson Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

– A mai nap örömünnep a számunkra, hiszen ezen a napon látható először az állványzat lebontása után a kastély déli főhomlokzata. A 2019 végén induló 3,2 milliárd forintos európai uniós és hazai támogatásból megvalósuló beruházás egy fontos állomásához érkeztünk el ezzel – emelte ki az ügyvezető igazgató. Elárulta: a kivitelezés jelenleg 90 százalékos készültségi fokon áll. – Bízunk benne, hogy jövő év első negyedében megnyithatja kapuit a kastély a nagyközönség előtt – fogalmazott Glázer Tamás.

Herczeg Tamás, Dr. Virág Zsolt, Takács Árpád és Glázer Tamás

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő beszédében rövid áttekintést nyújtott arról, mit remél a térség ettől a fejlesztéstől.

– Bizonyos, hogy amint a kastély elnyeri végső funkcióját, új munkahelyeket fog teremteni az itt élőknek. Továbbá a kastély megújulásával, egy olyan kínálattal bővül majd a turisztikai palettánk, amely idecsalogatja a vendégeket. És ha jól sáfárkodunk az értékeinkkel, akkor lehetőségünk lesz egyre több turistát fogadni a megyében – hangsúlyozta a képviselő.

Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szót ejtett a szabadkígyósi kastély történetéről, és a megújult épület fő látványelemeiről.

Videó: Nagy Tibor

– Hosszú út vezetett odáig, ahol most vagyunk. Magának az épületnek a története 1875-ben kezdődött, amikor Wenckheim Frigyes és Wenckheim Krisztina megbízta Ybl Miklóst a kastély megtervezésével. Négy év után készült el ez az épület, amelyről a korabeli lapok azt írták, hogy küllemét tekintve az ország első kastélyai között szerepel. Emellett számos modern technikával is kitűnt a többi kastély közül, saját gázház állt itt, hiszen gázzal világították meg a kastélyt és a parkot is. Illetve máig megvan a kastély tornyában az a víztartály, amely a parkot és a melléképületeket látta el vízzel. Továbbá ilyen speciális technikai felszereltség volt még a légfűtéses rendszer, amelyet egy animációs film formájában a kiállításon is bemutatunk majd az érdeklődőknek – ismertette.

Mint elhangzott, a felújított épületben egy korszerű, interaktív kiállítást álmodtak meg, amelynek témája: „Vendégségben Wenckheiméknél” lesz. A tematika egyfajta valódi látogatói élményen alapul, és várhatóan olyan érzéssel tölti majd el a látogatót, mintha egy időutazás során, a Wenckheim család vendégeként érkezne a kastélyba.

Takács Árpád megyei kormánymegbízott kiemelte: Békés megye 275 országos műemléki védettség alatt álló épülettel rendelkezik. Ebből 58 templom, 84 kastély, iskola, városháza, csaknem 70 lakóingatlan, 38 mezőgazdasági épület, 18 kereszt, harangláb és szobor áll műemléki védettség alatt. Mint elmondta, a megyében jelenleg harmincegy nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás van folyamatban, melyek közül megemlítette a Wenckheim kastély, a geszti kastély és a ménesbirtok fejlesztését, valamint a békéscsabai Modern városok program projektjeit.

– Vannak terveink a jövőre nézve is, ilyen a pósteleki, a gerlai, a kondorosi Batthyány-Geiszt- és a szarvasi Bolza-kastély felújítása, amelyek megőrzése ugyancsak a mi feladatunk – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Megszépül a park is

A fejlesztés részeként a kastélyban kialakítanak recepció-jegypénztárt, múzeumi boltot, kávézót, ruhatárat és mosdókat is. A főépület mellett, a kerti építmények, támfalak és kerítések ugyancsak megújulnak. Az épület mellett új téglaburkolatot építenek ki, az északra levő sétány mentén pedig akadálymentes parkoló várja majd a látogatókat. A park területe egyedi gyártású padokkal, kerékpártárolókkal és információs táblákkal válik teljessé. Továbbá a „pleasure ground”, azaz a díszkert medencéje világítással, vízjátékkal és modern vízgépészettel is kiegészül.

Korábbi cikkeinket itt olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában