LMP

2021.04.14. 14:45

Legyen beleszólási lehetőség az uniós jogalkotásba

Az LMP kezdeményezi és támogatja, hogy az Országgyűlés fogadjon el egy olyan határozati javaslatot, amiben felszólítja az Európai Bizottságot, hogy ne üresítse ki az európai polgári kezdeményezés lehetőségét.

L. B.

Ez egy olyan lehetőség, aminek révén az emberek beleszólhatnak az európai uniós döntéshozatalba, jogalkotásba – erről beszélt a szerdán Békéscsabán, az Orbán Balázs téren tartott sajtótájékoztatón Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője és Takács Péter, a párt dél-alföldi elnöke.

Emlékeztettek: sikeres volt a kisebbségek védelme, valamint a nemzeti régiókért indított kezdeményezés is, előbbi esetében azonban az Európai Bizottság megtagadta a jogalkotást. Ami érthetetlen, mivel az Európai Unió polgárainak tíz százaléka őshonos nemzeti kisebbséghez tartozik, ez 50 millió embert jelent. Tehát ez nemcsak magyar, hanem európai ügy. Úgy vélik, Székelyföld esetében minden feltétel adott ahhoz, hogy ugyanolyan autonómiát kaphasson, mint Baszkföld vagy Dél-Tirol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában