időutazás

2021.04.20. 17:14

Hagyományainkat eleveníti fel A szakkör Békéscsabán is

Ibolyafagylalt és császármorzsa is készült kedden Békéscsabán „A szakkör” elnevezésű országos program első gasztronómiai foglalkozásán. A Nemzeti Művelődési Intézet a hagyományos szakköri tevékenységeket eleveníti fel, és az egyes fázisokba az internet segítségével vonja be a látogatókat. Megyénk szakoktatóinak az első négy tárgykör – gyöngyfűzés, hímzés, csipkeverés és mézeskalács-készítés – elindításában kulcsszerepük volt.

Nyemcsok László

20210419 Békéscsaba Népművészeti mintás darabokat készít a képen Farkasné Jeszenszky Anita iparművész fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Adam

Erzsébet királyné (Sisi) ibolya iránti rajongása több dologban megmutatkozott: ilyen színű volt gödöllői szobájának fala, e virágból készült kozmetikumokat használt. Kedvenc édességének pedig az ibolyafagyi számított. Férje, Ferenc József a császármorzsáért rajongott, az még nem tisztázott, hogy az uralkodó találta ki ezt a desszertet vagy a szakácsa.

A népi kézművesség is a program fontos része, Farkasné Jeszenszky Anita (képünkön) kalotaszegi gyöngyhímzést készít /Fotó: Bencsik Ádám/

Prohászka Béla mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, a gasztronómiai szakkör vezetője elmondta, egy kis időutazást is tartottak első alkalommal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara békéscsabai stúdiókonyhájában. Herczegi ízek is terítékre kerültek, ugyanis Herczeg Aranka békéscsabai kistermelő gondosan válogatott ehető virágokkal – többek között ibolyával – és gyümölcsökkel érkezett. A kondorosi Demcsákné Nagy Katalin pedig a művelődési intézet képzésén vesz részt, és leendő szakkörvezetőként is szerepelt a video forgatásán. Minden foglalkozásról kisfilmet készítenek, így van ez a többi szakterületnél is. Ezek pedig megtekinthetők az aszakkor.hu honlapon.

Prohászka Béla és vendégei a szakkör műsor forgatásán /Fotó: Imre György/

A békéscsabai Farkasné Jeszenszky Anita népi iparművészként, ékszerkészítőként, gyöngyfűzőként tartja a kisfilmeken a foglalkozásokat, előadásokat: – Az ékszerkészítés számos technikája által mindig variálható, megújítható, korlátlan lehetőséget rejt magában – hangsúlyozta. –. Népi gyökerekből, formavilágból táplálkozó, újragondolt, modern feldolgozásokat is bemutatok.

A kondorosi Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője kiemelte, összesen 42 tevékenységi kört ölel majd fel a program. Ezeket a jövő év elejétől már a települések közművelődési intézményeiben indíthatják el képzett szakemberek. Mindenhol azokat, melyekre leginkább igény mutatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában