rehabilitáció

2021.03.07. 06:55

Sokan összefogtak Békésen Rinaldó gyógyulásáért

A Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola, a Szent Lá­zár Alapítvány, az önkormányzat és a Hétkrajcár Egyesület is a közelmúltban stroke-ot szenvedett, 12 éves kisfiú, Lázok Rinaldó mellé állt. Többféle módon is igyekeztek, igyekeznek segíteni a gyermek felépülését.

Papp Gábor

A kisfiú minden előjel nélkül kapott stroke-ot a kö­zelmúltban. Hazament az iskolából, majd egészen váratlanul leesett a székről. Az öccse szólt, hogy Rinaldó nem érzi jól magát, és a szülők döbbenten látták, hogy a gyermek nem tud lábra állni, egyik oldala lebénult. A mentők azonnal Szegedre szállították, ahol – mint az édesapa, Lázok Lajos elmondta – a vizsgálatok megállapították, hogy mi történt. Az apukától megtudtuk, hogy

fiuk minden eredménye jó volt és jó azóta is, így még mindig nem tudni a pontos okát, hogy mi okozhatta a bajt.

A családnak rögtön pénzbeli segítséget nyújtott az önkormányzat, és összefogott Rinaldó iskolája, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola tantestülete és alapítványa, valamint a Szent Lázár Alapítvány is, amelynek köszönhetően a család újabb támogatást kaphatott. Erre azért is nagy szükség volt, mert az apuka jelenleg nem tud dolgozni, naponta hordja fejlesztésre, gyógytornára a fiát. Emellett nemrég született meg a negyedik gyermek a családban, az anyuka a pár hetes kisbabával van otthon. A Szent Lázár Alapítvány tartós élelmiszereket, pelenkákat és egy gimnasztikai ­labdát adományozott a család számára, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola részéről pedig anyagi segítség és egy tornamatrac is érkezett. Úgy tudjuk, hogy mind az iskola vezetője, mind a gyermek osztályfőnöke folyamatosan tartja a kapcsolatot a családdal­.

A futópad sokat segíthet a kisfiúnak, aki rendszeresen használja is azt /Fotó: Gazsó János/

A Hétkrajcár Egyesület is értesült Rináldó súlyos betegségéről. A szervezet önkéntesei a családlátogatás során felmérték, hogy miben ­tudnának leginkább segíteni, és a védőnői javaslatra úgy döntöttek, hogy a rehabilitációt elősegítő futó-gyalogló padot biztosítanak a gyermek számára. Az összefogást jól jellemzi az a cselekedet, hogy a Hétkrajcár megkeresésére Székely Ferenc, az egyik helyi edzőterem tulajdonosa egy használt, de jó állapotú futógépet adományozott az egyesület részére, melyet felépüléséig Rináldó használhat­.

Varga István osztályfőnök, Kovács Ildikó, a Szent Lázár Alapítvány-intézmények igazgatója, Deákné Domonkos Julianna, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola igazgatója, Lázok Lajos, az édesapa, Lázok Rinaldó és Kovács Istvánné, a Szent Lázár Alapítvány kuratóriumának elnöke

– Az egyesület nevében köszönjük a felajánlást, és a gyermek felépülése után is igyekszünk más jótékony célra használni a gépet. Mindig örülünk, ha helyi szinten és ráadásul ilyen fiatal korosztály vállal aktív szerepet a társadalmi összefogásban – nyilatkozta Izsó Gábor, a szervezet elnöke. Mint megtudtuk, a kisfiú állapota sokat javult, már tud sétálni, bár lábfeje még nem úgy működik, ahogy kellene. Kezével emelni tud, de szorítani, tárgyakat megfogni még nem képes.

– Minden segítség nagyon sokat jelent számunkra. A futópadot pedig akkor is tudjuk majd használni, amikor kint rossz, esős idő van.

Rinaldó számára kulcsfontosságú, hogy fejlessze, erősítse állóképességét, egyensúlyát – mondta az édesapa. A család ezúton is mindenkinek megköszönte a segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában