Gyula

2021.03.02. 17:13

Sok ezer diák láthatja a Toldi-filmet

Sajtótájékoztató keretében, Arany János születésének 204. évfordulóján adta át adathordozókon a gyulai Toldi-filmet Kónya István alpolgármester kedden délelőtt a fürdővárosi polgármesteri hivatalban Teleki-Szávai Krisztinának, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatójának. A tankerületi központ valamennyi intézménye, illetve tagintézménye két-két, az alkotást tartalmazó pendrive-ot kap egy-egy emléklap kíséretében.

P. G.

Kónya István nyújtott át a filmet Teleki-Szávai Krisztinának

Fotó: BENCSIK ADAM

Kónya István emlékeztetett arra, hogy a film Nagyszalontával közös pályázat keretében készült el, amelyben vállalták, hogy a tankerületi központ valamennyi általános és középiskolájába eljuttatják a magyar irodalmat, az Arany János munkásságát népszerűsítő, egyfajta oktatási segédanyagként is funkcionáló alkotást. Az alpolgármester felidézte a film megszületéséhez vezető utat, a pályázat 2018-as benyújtását, a szereplőválogatásokat, a forgatási munkálatokat, valamint a 2019. szeptember 20-án, a gyulai művelődési központban megtartott két, telt házas bemutatót.

Kónya István nyújtott át a filmet Teleki-Szávai Krisztinának

Kitért arra, hogy a Romis Mozi szakmai együttműködésének köszönhetően olyan kiváló színészek is közreműködtek a filmben, mint Koncz Gábor, Reviczky Gábor, Kovács István, Kovács Vanda, valamint feltűnt a szereplőgárdában az örökös Toldi-bajnok Fekete László is. Kiemelte, fontos szerepet vállaltak a filmben helyi diákok, helyi fiatalok is. Kónya István felsorolta, hogy hány helyen és milyen módon népszerűsítették a Toldit. Hozzátette, a Gyula Televízió tíz alkalommal is műsorára tűzte tavaly a filmet, amelyet összesen több mint 150 ezren tekintettek meg a tévé képernyője előtt.

Fotó: Bencsik Ádám

Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója elmondta, harminckét intézményükbe, tagintézményükbe juthat el a gyulai Toldi-film, és a köznevelési intézmények közvetítésével közel tízezer gyermek és fiatal láthatja majd az alkotást. Szólt arról, hogy a pedagógusok az egész játékfilmet, vagy a film egy-egy jelenetét, esetleg több részletét is beilleszthetik a tanítási-tanulási folyamatba – akár a tanórák keretében, akár a szakköri foglalkozásokon. Teleki-Szávai Krisztina hangsúlyozta, a Toldiban résztvevő fiatalok számára tanulási folyamat is volt a forgatás, amelynek részeként közös munkával, együtt hoztak létre közös produkciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában