nyomoz a rendőrség

2021.02.23. 06:55

Mérgezett kutyatápot dobhattak a csabai kertbe

A közelmúltban állatorvoshoz rohant a békéscsabai Borzák István szomszédjával és annak kutyájával. A szomszédja szólt, hogy a kerítés mellett, az udvarán belül gyanús, piros galacsinokat talált, vélhetően patkányméreggel kevert kutyatápot, és fél, hogy elpusztul berni pásztora.

Hírlap-összeállítás

20210218 Békéscsaba Borzák István képen, a kutya neve meg Molly Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

– A kutya szájából azonnal kivettünk egy darabot, s rohantunk vele az állatorvoshoz – mondta el hírportálunknak a békéscsabai Keleti kertekben élő Borzák István. Hozzátette, a szomszédja már tavaly decemberben is átélt hasonló szituációt, ami felért egy rémálommal. A kutyája orrából folyt a vér, nagyon rossz állapotba került, kétséges volt, megmarad-e. Minden jel arra mutatott, hogy az állatot megmérgezték, erre gyanakodott az ebet ellátó orvos is.

– Szörnyű volt karácsony előtt ezt átélnie, azt lesni hosszú napokig, hogy elvérzik-e a kutya, vagy megmarad

– mondta el a férfi, hozzáfűzve, az állat decemberben csúnyán köhögött, utóbb kiderült, azért, mert tele volt vérrel a mellürege. Az incidenst szerinte csak azért élhette túl, mert nagytestű és azonnal megfelelő szakemberhez került, aki elkezdte adagolni az ilyenkor szokásos K1 vitamint.

Borzák István segített állatorvoshoz vinni Molly-t /Fotó: Imre György/

Dr. Sprőber Zoltán elmondta, mérgezésnél legtöbbször patkány- vagy egérméreg kerül az állatok szervezetébe, mindkettő rendkívül alattomos, véralvadásgátló hatással bír és csak 48–72 óra múlva fejti ki hatását. Ha a tünetek jelentkeznek, akkor általában már késő.

– Sokszor csak a vérátömlesztés, intenzív kezelés segít – emelte ki a békéscsabai állatorvos, hozzáfűzve, gyakori ellenség a fagyálló is, ami az alkoholnál édesebb, illatosabb és már kis mennyiségben is halálos. Ha ebből iszik egy állat, mindössze 6–8 óra áll rendelkezésre, hogy megmentsék, mert veseelégtelenség alakul ki. A hánytatásnak sincs sok haszna, mert a fagyálló már a nyálkahártyákon keresztül is felszívódik. Az állatorvosok ilyen esetekben alkoholos infúzióval kezelik az áldozatot, de a tünetek fellépte után már csak 20 százalék esély van az életben maradásra.

Borzák István elárulta, hogy múlt pénteken, amikor a piros golyókat megtalálta a szomszédja, valamennyit összeszedték: még az utcán is volt, nemcsak az udvaron belül.

– Neki egy, nekem két gyermekem van, a legkisebb még csak 5 éves, bele sem merek gondolni, mi történik, ha ő találja meg a piros galacsinokat és valamilyen édességnek hiszi

– mondta el a férfi. Hozzátette, szomszédja még akkor este feljelentést tett a rendőrségen, a galacsinból pedig tettek el mintát egy későbbi analizáláshoz. A másik kutyáját, a törpetacskót is megfigyelik, kapja a K1 vitamint, mert nem tudják, ő evett-e a kertbe szórt anyagból. A várakozás idegőrlő, de bíznak benne, hogy a kutyák rendbe jönnek és a rosszakaró, akit vélhetően az ugatás zavart, kézre kerül és más állatnak nem akar többé ártani.

A rendőrségen elmondták, a békéscsabai kapitányság a feljelentés alapján már elrendelte a nyomozást, vizsgálják az eset körülményeit.

Gondatlanság is okozhat bajt

Dr. Sprőber Zoltán állatorvos felhívta a figyelmet, hogy nem csak szándékos mérgezéssel találkozott munkája során, gyakoriak a gondatlan balesetek is. A patkányok elleni mérget éppen ezért csak olyan helyekre szabad juttatni, ahol a házi kedvenc nem fér hozzá. Még így is vigyázni kell, hiszen a méregtől legyengült patkányt vagy egeret könnyen megfoghatja a kutya, macska, akár a szomszéd portán is, és ha esetleg belső szerveit, máját is megeszi a mérgezett állatnak, ugyanolyan veszélybe kerül. Ha a gazda időben észreveszi a bajt, 6–8 órán belül van lehetősége arra, hogy meghánytassa a kedvencét. Ha több idő telik el, ellenszerként az orvos K1 vitamint ad injekció, vagy oldat formájában. Ez megelőzésre és gyógykezelésre egyaránt alkalmas.

Dr. Sprőber Zoltán hozzáfűzte, figyelni kell a málnára, eperre kiszórt csigaméregre is, mert a nyári időszakban sok kutya szenved el ettől mérgezést. Ilyenkor a görcsös állapot miatt láz is előfordulhat tünetként, ami a mérgezésekre egyébként egyáltalán nem jellemző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában