Beteg fák

2021.02.02. 19:55

Kivágnak közel harminc tölgyet Nagybánhegyesen

A település központi parkjában lévő 71 kocsányos tölgy közül 26 fát kivágnak. A munkákat ezekben a napokban végzik.

Cs. I.

A fakivágás zajlik, már megszervezték a fák pótlását is

Farkas Sándor polgármester közösségi oldalán erről adott tájékoztatást, jelezve, hogy 2019 őszén, az önkormányzat által megrendelt műszeres vizsgálat megállapította, vannak a ligetben beteg fák, amelyek nagyobb vihar esetén, életveszélyessé válhatnak, azonban kivágásukkal ez megelőzhető.

– Érzelmeket vált ki az emberekből a fakivágás, ez természetes. Ezért is tesszük közzé az ezzel kapcsolatos teljes dokumentációt – reagált a település vezetője.

Elmondta: ezek a száz évet megélt fák nem egy háborítatlan közegben pompáznak. A település központjában, a közpark, a piac, a játszótér területén állnak hatalmas lombkoronával. A kijelölt egyedek vagyon-és életbiztonság szempontjából veszélyesek.

A fakivágás zajlik, már megszervezték a fák pótlását is

– Az elmúlt évtizedek alatt valószínű, nem kaptak kellő odafigyelést a helyi természetvédett fák. Lehet vitázni, vagy akár csak gondolkodni ezen. Az tény: minden sérülés, legyen szó épületről, gépkocsiról, minden veszély, ami a fák alatt tartózkodó piacosokra, járókelőkre, iskolásokra leselkedhet, az az önkormányzat lelkén száradna – sorolta a kivágás indokait. Azt is elmondta, nem egyedül született döntésről van szó: a kivágásról a képviselő-testület tagjaival egyeztettek.

– Nem úri kedvünkben döntöttünk így. A lakossági visszajelzések alapján a többség érti, mi, miért történik. Azt pedig mindenki megnyugtatására mondom, a fák szakszerű pótlása folyamatban van. Megrendeltük a csemetéket. Tuskómarás, talajcsere után a faültetést is nyomon követhetik az emberek.

Fotók: BMH

Első az ápolás

Szelekovszki László természetvédelmi szakember a nagybánhegyesi kocsányos tölgyek kivágása kapcsán kereste meg portálunknak. Úgy fogalmazott, ezeknek a fáknak 100 év gyerekidő. Ez a sok fa is az 1920 évek fásítási programja idején került földbe, az első világháború áldozatainak az emlékére.

– A kocsányos tölgy sokat kibír. Mindig azt mondom, először ápolni, kezelni kell egy fát, nem kivágni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában