felújított hadisírok

2021.01.10. 13:07

Méltó körülmények között emlékezhetünk meg hősi halottainkról Csabán

A Honvédelmi Minisztériumhoz még 2017-ben érkezett meg az a benyújtott pályázat, mely a békéscsabai Hősi temető hadisírjainak felújítását célozta meg. A helyreállítások meg is történtek, 2019-ben hivatalosan is átadásra került a temető. Szarvas Péter polgármester pedig arról számolt be vasárnapi bejegyzésében, hogy a minap beadták a projekthez kapcsolódó záró beszámolót.

N. T.

Forrás: Szarvas Péter Facebook oldala

– 2017-ben adtunk be pályázatot a Honvédelmi Minisztériumhoz a Hősi temető hadisírjainak felújítására. A Honvédelmi Minisztérium támogatásának köszönhetően megtörtént a sírkövek, emlékművek és a temető kerítésének javítása, a parcella jelző táblák felújítása, a központi emlékmű körüli burkolat és sétány helyreállítása. 2019-ben hivatalosan is átadásra került az I. világháborús Hősi temető és a napokban beadtuk a projekthez kapcsolódó záró beszámolót – részletezte Szarvas Péter.

A polgármester elárulta, hogy a békéscsabai képviselőtestület 1916-ban döntött az első világháborús áldozatok emlékére a Hősi temető létesítéséről. A temetőkertet Bischotka János, a 101-es gyalogezred főhadnagyának tervei alapján építették. Pop Vilhelm és Papp László sebesült honvédet ábrázoló műkőszobrát pedig 1917-ben avatták fel.

– A felújítási munkálatok elvégzésének köszönhetően a temető külső megjelenése jelentős változáson esett át. Immáron méltó körülmények között emlékezhetnek meg a kilátogatók hősi halottainkról

– zárta sorait Szarvas Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában