nevelőszülői hivatás

2021.01.26. 11:29

Koraszülött kislányt ringat álomba a csabai vándorbölcső

Új gazdára talált a napokban a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Békéscsabai szervezetének vándorbölcsője. Idén már Bugyinszki Tamás és felesége, Ildikó ringatja benne három hónapos nevelt kislányát.

Vágvölgyi Nóra

20210121 Békéscsaba Vándorbölcső a Bugyinszki családnál. Képen Bugyinszki Tamás és felesége a nevelt gyermekekkel Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Bugyinszki Tamás és felesége, Ildikó közel három éve segíti, támogatja a bántalmazott, rossz családi körülmények közül hozzájuk kerülő apróságokat. A házaspár otthonában minden a gyermekekről, a szeretetről szól. Így nem kérdés, hogy ismét jó helyre került a vándorbölcső, amely most éppen a család legapróbb jövevényét, a három hónapos Biust ringatja álomba.

– A szeretetre született gyermek alapjussa a ringatás. Így vált jelképpé a vándorbölcső, ami itt a megyében a sokadik gyermeket ringatja. A helyi szinten működő Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmunk közösségteremtésének eszköze ez a különleges alkotás, melyet egy szabadkígyósi fafaragóművész, Mórocz Sándor készített. Az élet jelképeit faragta rá, és egy igazán fontos üzenetet „a világ minden gyermekkel újra kezdődik”. Ez az üzenet különös hangsúlyt kap akkor, amikor olyan kicsinyt ringatnak benne, aki nevelőszülők szeretetében cseperedik.

Hiszen nem csupán a szeretetről, de a befogadásról, az elfogadásról is szól a nevelőszülői hivatás.

A mozgalom így plusz üzenetként a gyermeket, mint értéket emeli fel, független attól, hogy vágytak-e rá vagy sem – avatott be minket Szferléné Dénes Pálma, a helyi mozgalom önkéntese.

A Bugyinszki házaspár három éve neveli, segíti, támogatja a nehéz sorsú gyermekeket /Fotó: Bencsik Ádám/

Mint megtudtuk, a Bugyinszki házaspár már másodjára kapta meg a vándorbölcsőt:

– Bius édesanyja 23 éves, de már öt gyermeket hozott a világra. A ma három hónapos csöppség koraszülöttként érkezett, és eleinte úgy tűnt, hogy nem figyel a külvilágra, nem tud fókuszálni, de szerencsére mára kinőtte ezt, szépen fejlődik. Bubus, aki szintén a vándorbölcsőben pihent az első hónapokban, ugyancsak jó pár héttel korábban született. De szerencsére makkegészséges, és már tervezzük az örökbefogadását – mesélte Ildikó.

Majd férje, Bugyinszki Tamás vette át a szót, akit mint megtudtuk, a polgárőrségben végzett munkája miatt is jól ismernek a városban. – Tíz éven át dolgoztunk önkéntesként a Szent Ferenc Alapítvány egyik otthonában, Erdélyben. Itt én a fizikai munkákból vettem ki a részem, Ildikó pedig az ott lakó gyerekekre vigyázott. Akkoriban 16 gyermeket gondozott, nevelt.

Ezután döntöttük el, hogy nevelőszülőnek állunk mindketten.

Jelenleg négy gyermeket gondozunk. A két picur mellett, két iskolás gyerkőcünk van.

A 11 éves Gyurika értelmi fogyatékos, két éve van nálunk. Bántalmazó családból került hozzánk. Kezdetben nem tudott járni, nem tudta korrigálni a lépéseit, pedig egészséges gyermekként született, a bántalmazás következtében került ebbe az állapotba. Most viszont már jár, fut, biciklizik, sőt korcsolyázni is megtanítottuk, illetve a ház körül is örömmel segít, ha kell. A 14 éves nagylány pedig a jaminai iskolába jár, és éppen pályaválasztás előtt áll. Melléjük érkezik hamarosan egy 3–4 éves kislány – osztotta meg velünk a nevelőapa, aki büszkén mutatta a családi képen a nevelt gyermekeit.

És bár a különleges ágyikó az elkövetkező hónapokban az apró Biust ringatja majd, hamarosan ismét útra kel, hogy a békéscsabai mozgalom egy másik gyermeknek vigyen örömöt és szép álmokat vele.

Az emberek legfőbb erőforrása mindig is a szeretet volt

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom célja, hogy erősítse a családok hitét, reményét, hogy minden kívánt, vágyott gyermek a korszellem sugallata ellenére is vállalható. – A mozgalom alapítója dr. Kopp Mária életét, munkásságát a családnak szentelve azt hagyta örökül, – tudományos eszközökkel is bizonyítva –, hogy az ember legfőbb erőforrása a szeretet, azok az érzelmi pluszok, amit csak a családban élhetünk meg igazán – részletezte Szferléné Dénes Pálma, a helyi mozgalom önkéntese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában