Zöld város program

2021.01.03. 11:29

Battonya a hidak városa, gyalogosátkelő is épül

A Zöld város program komplex fejlesztést tesz lehetővé Battonya belvárosának számos pontján. A 2016-ban megírt, majd elnyert projekt munkálatai javában zajlanak. Amikor hírét vették s meglátták a kivitelezési munkák részleteit a battonyaiak, megállapították, településük lehet a hidak városa.

Csete Ilona

Köztudott, megyénk számos települését érinti, illetve át is szeli a Száraz-ér. Battonya városának egyik (ha nem a legjelentősebb) természeti értéke. Bekerült az értéktárba is (útja során Aradot északról érinti, majd Tornya, Battonya, Mezőkovácsháza, Tótkomlós, Békéssámson útvonalon halad, és áttér Csongrád-Csanád megye területére). Battonya az ér partjának a két oldalán terjeszkedik.

A battonyai piac szomszédságában van két, gyalogosok, bringások által előszeretettel használt híd /A szerző felvétele/

A TOP-os pályázatban szerepelt új gyalogos-, kerékpáros­híd építése. A Petőfi Sándor tér és az újonnan tervezett játszótér, fitneszpark komfortosabb megközelítése érekében már megépítették a Száraz-ér fölé az újabb hidat, így a város polgárainak nem kell a viszonylag forgalmas Fő úti hídon átkelni gyalogosan, illetve kerékpárral. A híd kovácsoltvas korláttal díszített, sokak tetszését elnyerte. Napelemes világítás biztosítja az esti közlekedőknek a jó látási viszonyokat.

A hídra vezető sétány mellé két pergolát telepítenek majd, a környezetét pedig a tervek szerint futórózsával, levendulaágyásokkal díszítik. Boros Csaba polgármester elmondta, egy újabb hidat is építhetnek a Száraz-ér fölé.

A helybéliek a közösségi felületeken már úgy fogalmaznak:

Battonya lesz a hidak városa.

– Zajlik a téren a nyilvános mosdó és öltöző kivitelezése, megtörtént városunk főterének az ökotérkővel burkolása. A Korona szálló egykori teraszának a rekonstrukciója is megvalósult, folyamatban van az emeleti épületrész homlokzatának a felújítása is az önkormányzat saját forrásából – tájékoztatott a polgármester a projekt újabb elemeiről.

A Száraz-éren tizennyolc hídon közlekednek, ennek a fele gyalogos

Egy másik helyszínen is dolgoznak a kivitelezők: megújul a piactér. Épül a vásárcsarnok, lesz egy félig nyitott piactér három, úgynevezett dongás helyszínnel. A Damjanich utcán pedig egy újabb gyalogoshíd készülhet el. Alappilléreinek a zsaluzása, betonozása már kész – tudtuk meg a helyszínen. S hogy ezek után lehet-e Battonya a hidak városa?

Boros Csabával számvetést készítettünk.

– A Száraz-éren napjainkig 18 hídon át közlekedhetünk. Ebből 9 gyalogos, 9 közúti. A Damjanich utcai lesz egy újabb gyalogoshídja Battonyának – összegezte Boros Csaba. Megtudtunk egy különlegességet is: a Kossuth utcán 3 híd biztosítja a közlekedést, ott háromszor szeli át a településrészt a vízfolyam.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában