önfenntartás

2021.01.31. 06:55

Állattenyésztésben gondolkodik Tarcsa

Tizenöt bárány született, és hamarosan újabb tizennyolc látja majd meg a napvilágot a köröstarcsai állattartó telepen. Az önkormányzat arra törekszik, hogy a bevételek folyamatos visszaforgatásával és újabb beruházásokkal önfenntartóvá tegyék a létesítményt.

Papp Gábor

20210125 Köröstarcsa Állattenyésztő telepen kisbirkák születtek és készül a tyúkoknak az új karán. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Képen: Lipcsei Zoltán (j) Köröstarcsa polgármestere

Fotó: Imre György

– Minden területen folyamatosan igyekszünk fejleszteni az állattartó telepünket – nyilatkozta hírportálunknak a helyszínen Lipcsei Zoltán. A község polgármestere elmondta, Marton László és Bokor Imréné személyében két olyan szakember vezeti a létesítményt, akiknek munkája garancia az előrelépésre.

A projekt jelenleg a közfoglalkoztatási program keretében működik

– A kis bárányok születése is ebbe a sorba illeszthető – tette hozzá a településvezető. – Az állatok iránt elsősorban karácsony és húsvét idején nagy a kereslet. A telep vezetői ezért ehhez a két időponthoz igazították a tervezett szaporítást. Lipcsei Zoltán beszámolt arról is, hogy bővítik a tojástojó tyúkállományt is. Jelenleg kétszáz tyúkot nevelnek, amelyek mellé hamarosan újabb 160 példányt szereznek majd be. Ehhez már épülnek a megfelelő körülményeket biztosító tyúkólak. Három magyar tarka szarvasmarhát is tartanak, a számukat szintén szeretnék rövid időn belül tovább növelni. A három állat súlya egyenként már elérte a 6,5 mázsát. Emellett kisebb számban nyulakat nevelnek.

Fotók: Imre György

– A projekt jelenleg a közfoglalkoztatási program keretében működik. A dolgozóknak és a két említett szakembernek köszönhetően – akik közül Marton László önkormányzati képviselő is egy személyben – lépésről lépésre haladunk előre, hogy önfenntartóvá tegyük a telepet. Minden forint befolyó összeget visszaforgattunk, fejlesztünk, bővítjük tevékenységünket – hangsúlyozta Lipcsei Zoltán. – Természetesen ezzel párhuzamosan más célokat is kitűztünk magunk elé. A tyúkállomány ellátja jó minőségű tojással a falut, sokan vásárolnak nálunk. A polgármester emellett megerősítette, hogy szeretnék, ha a létesítmény egyfajta bemutatóhely is lenne a gyerekek számára.

A kétszáz tyúk mellé újabb százhatvan érkezik

– Köröstarcsán és az egész térségben nagyon mély hagyományai vannak a mezőgazdaságnak, az állattenyésztésnek és a növénytermesztésnek egyaránt – folytatta a gondolatot. – Reméljük, hogy a gyerekek közül szervezett formában sokan felkeresik majd az állattartó telepet, hogy megismerjék az ott folyó munkát. Ha nem is ilyen szinten, de bízom benne, hogy több család, amelynek tagjai felhagytak a kertészkedéssel, akár újrakezdik azt. A járványhelyzet egyébként is ráirányította a figyelmet ennek a kérdésnek a fontosságára.

A nemrég születetett tizenöt bárány mellé újabb tizennyolcat várnak

Marton László hírportálunknak elmondta, a báránytenyésztésben az apaállat egy német fekete fejű húsjuh, míg az anyaállatok Ile de France és cigája juhok. A szakember kiemelte, kifejezetten szép kis juhok jöttek a világra, illetve hamarosan megszületik a már említett tizennyolc újabb bárány is:

– Leadásra dolgozunk. Hazánkban viszonylag csekély a kereslet az állatok iránt, éppen ezért azok várhatóan Törökországba, illetve Olaszországba kerülnek majd. A leadást húsvét környékére tervezzük – fogalmazott.

Figyelnek a lakosság igényeire a gazdálkodás során

Miközben a bárányokat nem a lakosság számára értékesítik, addig a tojások esetében éppen ellenkező előjelűek a folyamatok. A helyiek egyre nagyobb számban keresik ezt a terméket, alapanyagot, nagyon sokan vásárolnak a telepről, ezért is született meg a döntés az állomány további bővítéséről, aminek előkészületei már folyamatban vannak. A szarvasmarha-tenyésztés terén is újabb fejlesztésben gondolkodnak, mert – mivel a felvásárlási árak nincsenek túl magasan – van kereslet az állatok iránt. Újabb szín építése is szerepel az elképzelések között.

Lipcsei Zoltán és Marton László egyaránt megerősítették lapunknak: nagyon fontosnak tartják, hogy a program egymásra épüljön, hogy kihasználják a település adottságait. Mint korábban megírtuk, a szükséges takarmányt az önkormányzat földjein termesztik. A lucerna az állatok számára kiváló élelmet jelent, de a kukorica és a zab is fontos eledelt biztosít. A közterületeken lekaszált fű és a gyepszéna ugyancsak nagy segítséget jelent az állattartásban.

Kapcsolódó cikk:

Hármasiker-bárányok születtek Köröstarcsán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában