galériával

2020.12.19. 19:58

Pazar fényben úszik apa és fia otthona Csorváson

Csodájára járnak két csorvási családi háznak az emberek, Kabai Róbert otthonán legalább 25-30 ezer izzó ontja a fényt, édesapja házán akár ennek a duplája is lehet.

Gajdács Pál

Eredetileg Kabai Róbert édesapja, Sándor kezdte el kidíszíteni a házát és kertjét, mintegy húsz évvel ezelőtt, de az egész később nagyon kinőtte magát.

Fotók: Bencsik Ádám

– Az unokáknak kezdtem el felrakni a fényeket és kitenni a különböző Mikulás, maci, szarvas, pingvin és hóember figurákat. Az első dekorációkat még a fiam hozta Amerikából – mondja a Kabai Sándor. – Gazdálkodással foglalkoztunk, de a járvány miatt idén leálltunk, és több időm volt az előkészületekkel, a díszítéssel foglalkozni. Minden évben változtatok, az udvarban összeállítottam a piros-fehér-zöld trikolort, és megcsináltam egy gúlát, a tetején egy gömbbel, közepén a Mikulással.

Idén nem tudtam sokat újítani, mert nem érkeztek meg a még nyáron megrendelt díszek.

A gyerekek miatt csinálom, öröm látni őket, ahogy rácsodálkoznak a fényekre, a figurákra. Három hét alatt került minden dísz, égősor a helyére. Minden nap fél négykor gyulladnak ki a fények és a kijárási korlátozás miatt fél nyolcig égnek. Adventre állítjuk össze, vízkeresztkor bontjuk le.

Két éve „konkurenciája” is van Sanyi bácsinak, mégpedig a fia.

Kabai Róbert közel 20 évig élt a floridai Fort Myers városában. Szerte Amerikában óriási divat az épületek dekorálása. Videót mutat, ahol egy rádiófrekvenciára rákapcsolódva az autóban hallható zene ritmusára villannak és aludnak ki a fények.

– Amikor még csak látogatóba jöttem haza a családommal, egy hatalmas bőrönd csak díszekkel, meg pingvinnel, hóemberrel volt tele – mondja a lelkes családapa, aki mosolyog, amikor a villanyszámláról kérdezem.

– Az Amerikából hozott több kilométernyi LED égősor nem fogyasztanak sokat, 110 voltról mennek, amelyhez ilyen – mutatja – átalakító trafó kell, ezer watt alatti a fogyasztás. Szerettem volna a háztetőre is tenni égősorokat, de havazás esetén lecsúszhat a díszítés.

Kedvence a kert előterében látható girbe-gurba ágakból álló díszfa, amely az amerikai zászló színeit idézi.

– Na, ezzel megdolgoztam! – jegyzi meg Róbert.

– A kislányunk Amerikában született és két évvel ezelőtti hazaköltözésünkig ott is élt. Az épület kivilágítása neki is szólt. Hogy ne legyen akkora kultúrsokk számára a váltás, megünnepeljük a Halloween-t, jön a Santa Claus és a magyar Jézuska is – tette hozzá Angéla, Róbert felesége.

– Minden nap sokan jönnek megnézni a házat, de hétvégén még többen, még sincs tömeg, mert az emberek nem egyszerre érkeznek. Jó érzés, hogy ezzel sok gyereknek, felnőttnek szerzünk örömet – mondta Róbert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában