Az év szaloncukra 2020

2020.11.22. 19:59

Versenyen bizonyítottak a Békés megyei szaloncukrok

Két Békés megyei, édesipari cég is sikeresen szerepelt a minap Az év szaloncukra 2020 versenyen. A gyulai Kézműves Cukrászda kókuszkrémes finomsága a névadó kategóriában a második helyen végzett, az év kézműves szaloncukraiknál pedig a legjobbnak bizonyult mogyorónugátos, tejcsokoládés termékével. A békéscsabai Dolcetta Kft. Csendes éj rumos-kakaós szaloncukra a 499 forint/100 gramm alatti árkategóriában lett második.

Nyemcsok László

20201120 Gyula Balogh László mestercukrász kézműves szaloncukra az ország legjobbja Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Balogh László mestercukrász, a gyulai Kézműves Cukrászda tulajdonosa örömmel értesült eredményeikről. Elmondta, ez is a folyamatos termékfejlesztésnek és a magas minőséghez ragaszkodásnak a gyümölcse.

– Kézműves előállítóként a bonbonminőséget képviseljük.

Kókuszos termékkel tavaly nem jelentkeztünk, most bevontuk a termékpalettába.

Az édesség sikere azt mutatja, hogy jól tettük – hangsúlyozta Balogh László. – A szezon számunkra igazán most kezdődik, így még csak a reményeinket fogalmazhatjuk meg. Nevezetesen, hogy a járványidőszak ellenére a karácsony egyik legfontosabb édessége, a fenyőfák ékessége iránt nem vagy csak minimálisan csökken a kereslet.

Balogh László mestercukrász kézműves szaloncukra az ország legjobbja lett /Fotók: Imre György/

Timár László, a békéscsabai Dolcetta Kft. kereskedelmi vezetője kiemelte, bár a Csendes éj rumos-kakaós szaloncukrukat a kilónként maximum ötezer forintos kategóriába sorolták be, de ennél jóval olcsóbban juthatnak hozzá a boltokban a vásárlók.

– Ez a termékcsalád, melyet hat ízben gyártunk és forgalmazunk, 1800-2200 forintos kilónkénti áron jelenik meg az üzletekben – emelte ki Timár László.

– A mostani, civil kezdeményezésre megvalósuló megmérettetést fontosnak tartjuk azért is, mert számos félreértést tisztázott.

Vagyis, lehet ezer forintos kilónkénti áron is szaloncukrot vásárolni, de akkor a vevőnek tisztában kell lennie azzal, hogy az bevonómasszával és nem igazi csokoládéval készült. Az igazi kakaóvajat tartalmazó belga étcsokoládé beltartalmában is egészen más, mint egy gyengébb minőségű termék. Mindez az ízvilágban és az eltarthatóságban is megmutatkozik.

Tímár László Dolcetta szaloncukra az ország legjobbjai közé került

Timár László szólt arról, a tapasztalatok alapján a vásárlók előre hozzák a szaloncukor megvételét. Ezt igazolják az eddigi, novemberi eladásaik.

– Abból a szempontból ez érthető, hogy a jó szaloncukrok eltarthatósága hat-nyolc hónap, tehát nem kell minőségromlással számolnia annak, aki már most megveszi a finomságot – ecsetelte Timár László.

– A magyarok többsége előrelátó, igaz ez a legjellemzőbb karácsonyi édesség időben történő beszerzésére is.

Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke elmondta: szaloncukorból hazánkban évente 3500 tonnát adnak el. Felméréseik szerint a háztartások 90 százaléka vásárol a kínálatból, átlagosan egy kilogrammot, kétezer forint körüli áron. A legkedveltebbek a zselés, kókuszos, karamellás, csokoládékrémes, marcipános és mogyorókrémes finomságok. A koronavírus-járvány egyik vesztese az édesipar, várhatóan szaloncukorból is kevesebb fogy majd, mint korábban.

Visszatérve a versenyre, az összes hazai gyártó meghívást kapott, akik szabadon dönthettek arról, részt vesznek-e, illetve a teljes szaloncukor-kínálatukból hányat indítanak el. A két ötletgazda a Szeretem a csokit YouTube-csatorna videós párosa, Kovács Ádám és Kovács Gergely volt.

Az érzékenyekre is gondoltak

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke elmondta, örömmel üdvözölte, hogy a nagy cégek mellett a kisebb és a kézműves gyártók, így Békés megyeiek is lehetőséget kaptak a megmérettetésen való részvételre. Azt is fontos szempontnak tartja, hogy a különböző összetevőkre érzékeny fogyasztók, a kis pénzből gazdálkodók és az újdonságot keresők, valamint a gyermekeiknek vásárlók is képet kaphattak az idei szaloncukor-kínálatról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában