Koronavírus Békésben

2020.11.22. 11:29

Online órákat tartanak az edzők Békéscsabán

Ismét zárva vannak a színházak, a mozik, a múzeumok és az edzőtermek. Aki teheti, otthonról dolgozik. A legtöbben, ha van rá módjuk, ki sem mozdulnak a lakásukból. Fontos azonban, hogy törődjünk a testünkkel. De hogyan oldjuk meg a rendszeres mozgást, illetve milyen szabályok vonatkoznak a versenysportolókra? Ennek jártunk most utána.

Vágvölgyi Nóra

20201119 Békéscsaba Simon György edző Center Fitness fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

– A nemrég hatályba lépő kormányrendelet alapján csak igazolt versenysportolók edzhetnek az edzőtermekben. Hozzánk a helyi sportszövetségekhez leigazolt focisták és kosarasok járnak több korosztályban. Heti négy alkalommal tartunk nekik erőnléti foglalkozásokat. Esetükben a kormányrendelet szerint csoportos edzés is engedélyezett. Míg személyi edzéseket elsősorban az atlétikai klub sportolóinak tartunk, akik szintén csak a klubjuk által kiállított igazolással látogathatják a termet – ismertette Hártó-Tóth Zita, a Center Fitness tulajdonosa.

Mint mondta, a többi vendégnek, amíg fel nem oldják a korlátozásokat, a szabadban vagy interneten keresztül biztosítják a rendszeres mozgást. Éppen a beszélgetésünk napján tartottak szabadtéri edzést a CsabaPark területén.

Simon György edző versenysportolókat edz Csabán, a Center Fitnessben /Fotók: Bencsik Ádám/

– Itt személyi edzéseket szoktunk levezetni, de persze ilyenkor is nagyon odafigyelünk a másfél méteres távolságtartásra. Emellett, mivel sokan kérték, a napokban elindítottuk az online órákat, ahol minden alkalommal négy edző segít az otthon tornázóknak. Hárman mutatják, végzik a gyakorlatokat a vendégekkel, miközben én mondom az instrukciókat, illetve nézem, korrigálom a mozdulatokat – részletezte az edző.

Hozzátette, hogy elkerüljék a sérüléseket,

arra is figyelnek, hogy mindenki az edzettségének megfelelő gyakorlatokat végezze,

így három különböző nehézségi szint között választhatnak a mozogni vágyók. Illetve, mivel a legtöbben a nappalijukban végzik a gyakorlatokat, ezért elsősorban saját testsúlyos edzéseket tartanak, amelyek nem igényelnek különösebb felszerelést.

– A teremben általában köredzéseket tartok, kettlebell, TRX, rope, boksz, wall ball, saját testsúlyos elemekkel, súlyemeléses alapgyakorlatokkal. Ezeket viszont otthon nem mindenki tudja elvégezni, hiszen keveseknek van ilyen felszerelése, ezért inkább fekvőtámaszokat, guggolást vagy húzódzkodást illesztettünk be az otthoni órákba. Ugyanakkor jó tudni, hogy számos háztartásban fellelhető tárgy tudja helyettesíteni a profi eszközöket, például forgásnál egy seprűnek vagy egy felmosónyélnek vehetjük nagy hasznát, de egy vízzel, homokkal, kaviccsal megtöltött műanyag palack is kiváló súlyzó lehet – emelte ki Hártó-Tóth Zita.

Az otthoni edzések mellett a szakember szerint érdemes a szabadban is mozognunk.

– Ugyan ilyen ködös, nyirkos, hideg időben nehéz rávenni magunkat arra, hogy kimozduljunk, de miután bemelegítettünk, megindult a vérkeringés a szervezetben, rendkívül fel tudja tölteni az embert a friss levegő – osztotta meg velünk tapasztalatait.

Főleg erősítő edzéseket végeznek most

Simon György erőnléti edző, testnevelő most is rendszeresen tart edzést a hozzá járó versenysportolóknak.

– Minden sportszövetségben, ahol profi sportolók vannak, akár felnőtt, akár utánpótlás, a saját szabályrendszerük alapján, a koronavírus-járvány második hullámának idején is tovább folyik a felkészülés. A focistáknál például megy tovább a bajnokság, a felnőtt és az utánpótlás is, ezért fontos, hogy továbbra is formában maradjanak. Ugyanakkor például az általam edzett játékosok esetében az utóbbi hetekben heti ötről háromra csökkent a pályán végzett foglalkozások száma. A kiesett kettő helyett pedig most elsősorban erősítő edzéseket tartunk a labdarúgóknak. Hozzám jelenleg 13 és 17 év közötti focisták járnak, akikkel a sportolás közben és után is nagyon figyelünk a higiéniára. A csapatok távozásakor minden esetben fertőtlenítjük a termet és az öltözőt, illetve azt látom, hogy ők is jobban figyelnek egymásra – ismertette az erőnléti edző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában