amnézia

2020.11.08. 06:59

Helyi összefogással jött létre az új szabadulószoba Békéscsabán

Szombattól indult a Csabagyöngye Kulturális Központ új projektje, az Amnézia névvel hívogató szabadulószoba, melynek az intézmény stégjénél található csónakház ad otthont. A helyszínen Endreffy Petra szervezővel, játékmesterrel beszélgettünk.

N. T.

Forrás: Shutterstock illusztráció

Ahogy országosan, Békéscsabán is egyre jobban terjednek a szabadulószobák. Ezeknek a lényege, hogy a játékosok egy csapattá kovácsolódva igyekeznek megoldani ügyességi feladatokat, rejtvényeket egy direkt erre a célra kialakított helyiségben. Az óra ilyenkor ketyeg, a játék pedig akkor sikeres, ha a játékosok a problémákat megoldják, így kiszabadulhatnak a szobából. Többnyire ehhez járul egy tematika, sztori is, ami lehet fiktív, vagy valóságos hátterű.

Azok a fránya tudósok...

Endreffy Petra hírportálunknak elmondta, hogy az intézményben már hónapok óta azon dolgoznak, hogy legyen egy saját szabadulószobájuk.

– Ez az amnézia név sok mindent elárulhat. Jó pár tíz évvel ezelőtt tudósok dolgoztak a helyszínen, akik felsőbb utasításra létrehoztak egy olyan szert, ami amnéziát okoz. Ezt a szakemberek megbánták, mivel a szer óriási káoszt csinálhat a világban, ha kiszabadul innen. A játékosoknak az a feladatuk, hogy megakadályozzák az anyag kijutását – festette le a játék háttérsztoriját.

Endreffy Petra a helyszínen mesélt arról, hogy mi lehet az ajtó mögött /A szerző felvétele/

Játék mindenkinek, mindenkitől

A szervező elárulta, hogy a játék során korosztály nincs meghatározva, direkt úgy alakították ki a feladatokat, hogy ha jön egy pici gyerkőc, ő is fel tudja találni magát. Rengeteg ügyességi feladattal készülnek, illetve központi szerepet kap a helyszínen elrejtett tárgyak felderítése is.

Endreffy Petra elmondta, hogy a berendezés és a helyszín kialakítása egy összefogásnak köszönhetően jöhetett létre. A szabadulószobában találhatunk tárgyat a helyi színházból, a Csabagyöngyéből, illetve a dolgozók személyes holmijai közül is.

Betartják az egészségügyi előírásokat

– A járványügyi előírások betartásáért minden meg fogunk tenni, minden csapat után alapos fertőtlenítést végzünk el. Velem az intézményben található információs pultnál találkoznak a résztvevők, ahol kötelező a maszkviselés, illetve amíg megbeszéljük a részleteket, addig is szükséges az orr és a száj eltakarása.

Az előzetes tervek szerint új tematikákkal is készülnek a szervezők a jövőben. A játékra az intézmény honlapján létrehozott időpontfoglaló-rendszeren keresztül lehet jelentkezni, az ott feltüntetett időpontokban.

Egyszerre szórakoztat és erősít meg

Varga Nelli, az intézmény kommunikációs vezetője hírportálunknak elmondta, hogy a szabadulószoba kiváló csapatépítő, valamint önismereti tréning lehet a jelenlegi helyzetben. – A legtöbben egy háztartásból, vagy szűkebb körből jelentkeznek, akik számára segít egy kicsit kiszakadni a valóságból a játék. Problémamegoldásra fókuszál, és megmutatja, hogy mindenki jó valamiben, így a látogatók sikerélménnyel, önbizalommal távoznak – ecsetelte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában