Budapest/Békés megye

2020.10.12. 15:00

Szent Mihály napján köszöntenék az állattenyésztőket

Az állattenyésztők napjáról szóló határozati javaslat múlt héten megtartott országgyűlési vitáján Dankó Béla, Békés megyei országgyűlési képviselő volt a Fidesz vezérszónoka.

P.G.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Fotó: Balogh Zoltán

Az előterjesztés szerint szeptember 29-ét, Szent Mihály napját az állattenyésztők napjává nyilvánítanák.

Dankó Béla elmondta, a vírushelyzet alatt rá kellett döbbennünk, hogy vannak dolgok, amikről azt hittük, hogy fontosak, de egyáltalán nem azok, ahogy kiderült, vannak kiemelkedően lényeges dolgok az életünkben, ide tartozik az élelmiszerek beszerzése is.

Kiemelte, a vírushelyzet alatt kialakult körülmények még jobban ráirányították a figyelmet az állattenyésztők munkájára, akik kiváló minőségű és egészséges hústermékekkel látják el a magyar vásárlókat. – Nagyon fontosnak tartom, hogy a javaslatnak megfelelően történelmi hagyományainkat is szem előtt tartva, Szent Mihály napján, szep­tember 29-én megünnepeljük az állattenyésztők felelősségteljes munkáját, alázatos tevékenységét és példaértékű áldozatvállalását – hangsúlyozta.

Dankó Béla /Fotó: MTI/Balogh Zoltán/

Dankó Béla ugyanezen a napon a vad védelméről szóló törvény módosításának tárgyalása során is hozzászólt a témához. A nemzeti kincsnek számító kutyák közül az erdélyi kopó van a legveszélyeztetettebb helyzetben. Mint elmondta, sokat javítana a helyzeten, ha az erdélyi kopókat szélesebb körűen használhatnák a vadászatokon. A jogszabály rögzít kilenc kutyafajtát, ugyanakkor az erdélyi kopó kimaradt, nálunk ezzel a fajtával nem lehet terelővadászatot folytatni.

– Az elkötelezett kopótenyésztők nehéz helyzetbe kerültek, és a fajta a kihalás szélére került, ezért kell lépéseket tennünk ennek a különleges kutyának a megmentése érdekében – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában