közlekedésbiztonság

2020.10.13. 19:59

Rákaptak a gyalogosok a veszelyi zebrára

Már működik a jelzőlámpával szabályozott gyalogos-átkelőhely Békéscsaba külterületén, a Veszelynél. A fejlesztés erősíti a közlekedés-biztonságot a területen, illetve hozzájárul ahhoz, hogy megszüntessék a 44-es főúton áthaladó szabálytalan gyalogos-közlekedést.

Papp Gábor

Fotó: LP6DMK2

A beruházás lehetővé tette, hogy a gyalogosok biztonságosan, kijelölt gyalogátkelőhelyen, jelzőlámpás szabályozás védelme mellett kelhessenek át a kétszer kétsávos 44-es főúton. A fejlesztéssel a főúton több forgalmi sávon keresztül áthaladó, szabálytalan gyalogosközlekedést akadályoztuk meg – tájékoztatta lapunkat Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Kft. kommunikációs osztályvezetője. Mint az előzményekkel kapcsolatban kiemelte, mivel lakott területen kívüli szakaszról van szó a gyalogosok megjelenésére ezen az útszakaszon kevésbé számítottak a járművezetők.

2018 áprilisában tragikus baleset is történt ezen a helyszínen /Fotó: Lehoczky Péter/

– Nyilvántartásunk szerint, illetve az eddigi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a gyalogosok rendszeresen használják a részükre kialakított nyomógombos jelzőlámpával szabályozott gyalogos átkelőhelyet – tették hozzá.

Az elmúlt napokban mi is több alkalommal jártunk a helyszínen, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyalogosok használják a gyalogátkelőhelyet. Miután ki is próbáltuk azt, elmondható, hogy a várakozási idő rövid, viszonylag gyorsan megkapja a zöld jelzést, aki át akar kelni a 44-esen. A területen egymással szemközt két buszmegálló helyezkedik el.

A Gyula felé, illetve a fürdővárosból Békéscsaba felé közlekedő járatokról szállhatnak le, illetve kapaszkodhatnak fel az utasok. Korábban problémát okozott, hogy ugyan körülbelül 100 lépésre található egy felüljáró, a gyalogosok azt nem igazán használták, hanem egyenesen átmentek az úton. A legtöbben, különösen az idősek azt mondták korábban lapunknak, hogy számukra fizikai megterhelést jelent, hogy felkaptassanak a gyaloghídra, csomagokkal különösen nehéznek érezték a lépcsők megmászását. A téli időszakban pedig az esőtől, a párától, az esetleges havazástól időszakosan csúszóssá is vált a híd, ami szintén inkább arra ösztönözte a gyalogosokat, hogy az úttesten menjenek át.

Több mint két és fél éve, 2018 áprilisában tragikus baleset is történt a helyszínen. Akkor két idős nőt ütöttek el, akik a buszöblök között keltek át az úton, az érkező tehergépkocsi-vezető pedig nem kellő figyelemmel közlekedett. Az ütközés következében az egyik nyugdíjas asszony a helyszínen, a másik sérült a kórházba szállítást követően elhunyt.

2017-ben a Veszely Csárda biztonságos megközelítése érdekében épített balra kanyarodó sáv kialakításakor gyalogos védősziget is épült a 44-es főúton. A létesítményt akkor úgy építették ki, hogy az később egy kijelölt gyalogos-átkelőhely része legyen, amely a közlekedésbiztonság erősítését is szolgálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában