2020.10.11. 07:08
Megyei értékké vált a gyulai Százéves cukrászda
A közelmúltban bekerült a megyei értéktárba a gyulai Százéves cukrászda, ami hamarosan a Magyar Értéktár részéve válhat. Hazánk második legrégebbi cukrászdája 180 éve nyitotta meg kapuit.
20201002 Gyula Százéves cukrázdát a nemzeti értékekbe vehetik fel Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap
Fotó: Imre Gyorgy
A gyulai Százéves (Reinhardt) a Budán található Ruszwurm után hazánk második legrégebbi cukrászdája, városunk egyik legnépszerűbb attrakciója – nyilatkozta dr. Görgényi Ernő. A város polgármestere elmondta, a Gyulára látogatók közül szinte mindenki felkeresi a nevezetességet. Külön érdekességként megemlítette, hogy a vendégek nagyon gyakran üzeneteket hagynak az asztalok fiókjaiban, általában szalvétákra, kisebb számban a hely szórólapjára, egyéb dolgokra írva.
A polgármester elmondta, jó ütemben halad az Erkel tér, illetve a Százéves cukrászda környezetének több mint 108 millió forintos felújítása. A beruházás eredményeként a teljes tér még szebbé, még különlegesebbé válik. Emellett megnövelik a Százéves cukrászda teraszát, amellett kültéri kő sakkasztalt és két padot helyeznek el, ami utal arra, hogy Erkel Ferenc a magyar sakkélet egyik megteremtője és kiváló játékos volt.
Balogh László cukrászmester, a Százéves vezetője hírportálunknak elmondta, óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy bekerült a megyei értéktárba a cukrászda, és bízik benne, hogy a Magyar Értéktárban is helye lesz.
– A kedvező döntésben nagyon fontos szerepe van elődeinknek is, akik, ahogy mi is, nagyon vigyáztak, ügyeltek, hogy a bútorok és az épület a lehető legjobb állapotban megmaradjon – hangsúlyozta a Százévest 17 éve üzemeltető Balogh László.
– Biztos vagyok benne, hogy amint a pandémia véget ér, még fontosabb látványossággá válik a cukrászda, még többen keresik fel a patinás helyet. Kiemelte az Erkel tér már említett fejlesztését, illetve kérdésünkre szólt arról, hogy az elmúlt időszakban felújították az asztalokat, a kárpitokat, illetve korszerűsítették a fűtési rendszert, hogy még komfortosabb környezetet teremtsenek a látogatók számára.