minősítés

2020.10.13. 17:29

Kézműves alkotókat ismertek el Békéscsabán

Kiosztották a Magyar Kézműves Remek elismerést a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműveseinek, kedden kora délután a kamara Hunyadi téri épületében. A kezdeményezést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) még 2002-ben indította útjára, melynek célja a kézműves hagyományok és adottságaik jobb hasznosítása.

Busi Ottó

20201013 Békéscsaba Kézműves alkotókat jutalmaztak meg a Békés Megyei Iparkamaránál Fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

A kiemelkedő kézműves termékek alkotói a „Magyar Kézműves Remek” elismerő címben részesülhetnek. Idén tizenegy békési alkotó jelentkezett. Mint megtudtuk a cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága. A kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújtva. A díjak száma nincs korlátozva, a pályázók teljesítménye számít – ilyen formában szinte egyedülálló elismerésről van szó.

Orosz Tivadar, Szőke Péter és Cseh István a minősítés átadása után /Fotók: Bencsik Ádám/

A „Magyar Kézműves Remek” elismerő oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logót és termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát (termékcímkét) készíthessen. A díjazott kézműves termékek – előállításuk, használatuk bemutatásával – bővítik az ország, egy-egy régió turisztikai programkínálatát, hozzájárulnak a magyar imázs erősítésére alkalmas igényes termékek kereskedelmi választékának szélesítéséhez, minőségi színvonalának emeléséhez, a magyar kulturális örökség sajátos közvetítéséhez.

Farkasné Jeszenszky Anita népi iparművész oklevelet vehetett át

Az idei felhívásra több mint száz pályamű érkezett be, melyből 38 pályázó érdemelte ki a Magyar Kézműves Remek címet, és mint kiderült a megújult pályázati feltételeknek köszönhetően egyre több új kézműipari alkotás is megjelent a „hagyományosnak” számító kézműves termékek mellett. Ebben az esztendőben 11 Békés megyei alkotó 12 pályaművel jelentkezett, és a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara három kézművese kapta meg idén a Magyar Kézműves Remek elismerést.

Az alkotók örömmel vették szemügyre egymás munkáit

Első alkalommal szerezte meg a minősítést a battonyai Komárné Papp Margit nőiruha-készítő, Dél-alföldi Apátfalvi női viseletével, a békéscsabai Szőke Péter ostorkészítő népi iparművész, Kis-sárréti karikás ostorával, valamint a békési Dávidné Gyarmati Zsuzsanna szövő, népi iparművész, Torontáli együttes nevű alkotásával, aki már a korábbi kiírásokon is megmérettette szakmai munkáit. Mindezek mellett a Békés megyei indulók a Magyar Kézműves Remek pályázatra beadott magas színvonalú alkotásaikért a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől, dr. Orosz Tivadartól és Cseh Istvántól, a Kézműipari Tagozatból választott alelnöktől elismerő oklevelet vehettek át.

Elismerő oklevelet kaptak:

Barcsay Andrea (Doboz) fazekas, Farkasné Kun Anikó (Gyula) viseletvarró, Dávidné Gyarmati Zsuzsanna (Békés) szövő, népi iparművész, dr. Illés Károlyné (Békéscsaba) hímző, népi iparművész, Farkasné Jeszenszky Anita (Békéscsaba) népi ékszerkészítő, népi iparművész, Jámborné Papp Gizella (Dévaványa) levedulás, illatos gyertya termékcsalád, Kocsor Imréné (Békés) kosárfonó, népi iparművész, Lukács Eszter Mária (Békés) hímző, népi iparművész, Rózsáné Szakálos Ildikó (Gyomaendrőd) csipkekészítő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában