galériával

2020.10.09. 19:50

Ezúttal is a megelőzés állt a gyulai hídi séta középpontjában

Kilencedik alkalommal rendezték meg a megelőzést a középpontba állító Hídi séta – Összefogás az egészségért, séta a mellrák ellen elnevezésű programot pénteken délután Gyulán. Az idei különleges körülmények miatt az eseményen fontos szerepet kapott a koronavírus elleni védekezés is.

Papp Gábor

20201009 Gyula Sétával hívták fel a mellrákra figyelmet a képen dr Görgényi Ernő polgármester Fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

– Egy gramm elővigyázat többet ér, mint egy mázsa gyógyszer – idézte a Vigadóban tartott köszöntő beszédében Archibald Joseph Cronin skót származású orvos-író gondolatát dr. Görgényi Ernő polgármester, a rendezvény fővédnöke. Mint elmondta, bár évek óta egyre többet hallunk és beszélünk a prevenció fontosságáról, de idáig valahogy mégsem sikerült a kívánt mértékben beépíteni a megfelelő hozzáállást az emberek gondolkodásmódjába.

– Az idei esztendő történései, a minden kontinensen végigsöprő, az alapbetegségekkel élő emberek számára különösen nagy veszélyt jelentő COVID–19-világjárvány még inkább rávilágított az egészségmegőrzésre, betegség-megelőzés szerepére – fogalmazott a polgármester.

A séta a szolidaritás és a megelőzés fontosságára is felhívta a figyelmet /Fotó: Bencsik Ádám/

Dr. Görgényi Ernő arra is felhívta a figyelmet, hogy Európában a rosszindulatú megbetegedések túlélési esélye tekintetében sajnos Magyarország a legrosszabbak közé tartozik.

– Ennél még ijesztőbb, hogy hiába adott a lehetőség az ingyenes vizsgálatokra, a mammográfiás szűrés hiába biztosított 2002 óta díjmentesen minden magyar nő számára, a 45–65 éves nők alig mintegy 40 százaléka jelenik meg mellrák-szűrésen – folytatta a gondolatot. – Pedig az emlőrák kezelése – hasonlóan más daganatos megbetegedésekhez – annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel. A korai emlőrákok esetén nagyjából 80 százalékos ötéves túlélés biztosítható, a betegség ilyenkor tehát már nagyrészt meggyógyítható. A késői stádiumú, áttétes emlőrákok esetében ez az arány mindössze 15 százalék körüli.

A fővédnök hangsúlyozta, nagy szükség lenne arra, hogy a megelőzés fontosságát és az egészségtudatosságot középpontba állító rendezvények, programok híre és üzenete minél többekhez eljusson, hiszen sajnos a szűkebb pátriánk, Békés megye lakosságának egészségi állapotát leíró statisztikai adatok azt mutatják, hogy mind az általános halálozás, mind a korai életkorban bekövetkezett halálozás vonatkozásában is az országosnál kedvezőtlenebb helyzetben vagyunk.

Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés megyei szervezetének igazgatója hírportálunknak elmondta, a kilencedik alkalommal életre hívott Hídi séta célja a kezdetektől az, hogy felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára.

– Elképzelésink idén sem változtak, de a járványhelyzet miatt a programot kicsit másképpen valósítottuk meg – húzta alá. – Eddig minden évben nagyobb létszámú rendezvényben gondolkodtunk, idén azonban arra törekedtünk, hogy kevesebb résztvevő legyen, és a prevenció üzenetei mégis sokakhoz eljussanak. A koronavírushoz kapcsolódó előadások, elsősegélynyújtás, „hősképzés” egyaránt szerepet kapott a Vöröskereszt országos igazgatóságának pályázatán elnyert támogatás segítségével megvalósuló eseményen, míg a program ebben az évben is a Hídi sétával zárult. A résztvevők a rózsaszínben pompázó Vigadótól a szintén a színt magára öltő belvárosi szökőkútig sétáltak. Ott néma főhajtással emlékeztek azokra, akik már nem lehettek ott az eseményen, illetve a helyszínen is a megelőzésre irányították a fel a figyelmet.

Szemléletes előadások követték egymást

A Vigadóban két informatív előadás is elhangzott. Dr. Beke Szilvia Tisztaság fél egészség – avagy mire figyelj oda a járványhelyzet ideje alatt címmel osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. A szakember a megfelelő távolságtartást, a higiéniát és a szabályos maszkviselést állította a középpontba. Nagyon szemléletes volt, amikor dr. Beke Szilvia bemutatta, hogy egy elnagyzolt kézmosás következtében mennyi kórokozó maradhat a tenyerünkön, a kézfejünkön. Az előadó a személyes felelősség fontosságára is rávilágított.

Sipos-Baranyai Ilona mentőtiszt Az újraélesztés menete járvány-specifikusan címmel tartott értekezést. Számos tudnivalót érintő előadásának összegzéseként elmondta, lényeges, hogy felismerjük a bajt, minél előbb kérjünk segítséget, és a legbiztonságosabb módon kezdjük meg a mellkaskompressziót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában