megemlékezés

2020.10.07. 17:14

Botlatóköveket raktak le a Révész család emlékére Békéscsabán

Botlatóköveket tettek le és avattak fel szerdán Békéscsabán, az Andrássy út és a Gyóni Géza utca sarkán. Egykor azon a helyen állt az a ház, ahol éltek a Révész család tagjai, akiket 1944-ben zsidó származásuk miatt deportáltak és megöltek Auschwitzban.

Licska Balázs

Fotó: LP6DMK2

– A holokauszt óta 76 év telt el, az emlékezés felelőssége pedig az utókorra hárul – mondta beszédében dr. Balogh István, a helyi zsidó hitközség elöljárósági tagja, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Judaisztikai Tanszékének megbízott vezetője.

Felelevenítette, hogy a Révész család – Reisz néven – a Felvidékről érkezett a településre, kereskedők voltak, majd a következő nemzedékek egyre inkább értelmiségi pályára léptek, és közben szervezték, támogatták a kultúrát.

A megemlékezésen dr. Balogh István (balra) mondott beszédet /Fotó: Lehoczky Péter/

Az 1852-ben született dr. Révész Fülöp köztiszteletben állt, amellett, hogy orvos, többek között a zsidó iskola iskolaszékének elnöke, a zsidó hitközség történetírója volt. Feleségével, Valentin Cecíliával nyolc gyermeket neveltek fel, közülük orvos, ügyvéd, mérnök, tanár, gyógyszerész került ki.

Egyik fiuk, dr. Révész Sándor 1889-ben Békéscsabán született, fogorvosként a településen praktizált, felesége Tevan Flóra volt. Részt vett az Aurora Kör megalapításában, éveken át titkára is volt. A civil szervezet több száz rendezvényt hívott életre, köztük koncerteket, irodalmi esteket.

– 1938-ban aztán Békéscsabát is elérte a változás szele, a zsidókat egyre inkább kizárták az élet minden szegmenséből. A korábban megbecsült zsidók másodrangú állampolgárokká váltak, ezzel ellehetetlenült a helyi zsidóság élete, az Aurora Kör is elhalt – mondta.

– 1944-ben marhavagonokba zsúfolták a zsidókat, akik egyetlen bűne az volt, hogy zsidónak születtek – folytatta dr. Balogh István. Egy feljegyzés szerint az akkor 92 éves dr. Révész Fülöp magával vitte orvosi táskáját azzal, hogy „orvosra mindenhol szükség van”. Auschwitzban érte a halált mind dr. Révész Fülöpöt, mind dr. Révész Sándort, mind feleségeiket.

Pótolhatatlan űrt hagytak maguk mögött

A zsidók deportálásával Békéscsabán megszűnt a kultúraszervező polgári réteg is – mondta dr. Balogh István. Hozzátette, a túlélők közül a többség elhagyta a várost, külföldön telepedett le. Ezzel pótolhatatlan űrt hagytak maguk után.

Ismertette, hogy az Andrássy út és Gyóni Géza utca sarkán lévő épületnél, a Révész család tagjainak egykori lakóházánál egy emléktáblát helyeztek el, ami aztán lekerült, most a múzeumban lelhető fel. 2008-ban viszont egy másik emléktáblát raktak fel ugyanott.

Szerdán pedig felavatták a lerakott botlatóköveket, és ezek a rendhagyó, földön lévő táblák fontosak, ugyanis a mártírhalált halt Révész család tagjainak nincs sírhelye. Ezzel őrizhetik meg azok emlékét, akik egykor itt éltek és dolgoztak. Magyarországon eddig 460, Békéscsabán pedig 12 botlatókövet helyeztek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában