szemétmentesítés

2020.10.17. 11:32

Békés megyét is feltették a hulladékradarra

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen 242 olyan ille­gális hulladéklerakó helyet számolt fel, amelyről a HulladékRadar nevű telefonos applikáción keresztül szerzett tudomást – jelentette be Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára. Békés megyéből tizennyolc bejelentés érkezett ezen a módon.

Papp Gábor

Országosan több mint 500 tonna, vagyis 500 ezer kiló illegális szemetet gyűjtöttek össze a Magyar Közút területéről. Békés megyéből 18 bejelentés érkezett a HulladékRadar applikáción keresztül. Az összegyűjtött hulladék mennyisége megközelítette a 2500 kilót. Mint az akcióról szóló tájékoztatásban kiemelték, a Tisztítsuk meg az Országot! projekt erejét a társadalom adja, mindez a lakosság együttműködése, a fényképes bejelentések beküldése nélkül nem valósulhatott volna meg.

Lakossági bejelentések alapján működik az applikáció, mely segíti az illegális hulladéklerakók felszámolását /Illusztráció: MW/

A hozzánk eljuttatott közleményből kiderül, hogy a HulladékRadar applikációban október elsejétől egyedi azonosítószámmal ellátott visszaigazoló e-mailt küldenek a bejelentőknek. Az alkalmazás a bejelentésekkor beküldött első fénykép GPS-koordinátáját tárolja, majd a közhiteles adatbázissal történő összevetést követően értesítik az illegálisan elhagyott hulladékkal érintett terület kezeléséért felelős szervezetet. Az applikáció jelenleg is fejlesztés alatt áll, hogy a későbbiekben teljesen automatikusan történjen majd a bejelentések feldolgozása.

A 242 helyszínen összesen 530 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Magyar Közút dolgozói. Az applikáción keresztül a legtöbb bejelentés (harmincegy) Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területéről érkezett. A mennyiségi adatokat figyelembe véve a legtöbb – zömében építési-bontási – hulladékot Komárom-Esztergom megye területéről szállították el. A bejelentések 2 százaléka gyorsforgalmi, 24 százaléka főúthálózatot, 74 százaléka pedig mellékutakat érintett. A legtöbb esetben 1–2 köbméter szeméthalmot, vagy szétszórt kommunális hulladékot jelentettek be.

A tizennyolc bejelentett Békés megyei helyszín a következőképpen alakult: Békéscsabáról, Gerendásról, Kaszaperről, Kondorosról, Mezőgyánból, Mezőkovácsházáról, Szarvasról, Szeghalomról, Telekgerendásról egy-egy, illetve Csanádapácáról, Dévaványáról és Orosházáról két-két, míg Tótkomlósról három helyről érkezett jelzés illegális szemétlerakásról az applikáción keresztül. Valamennyi helyszín külterületen található.

Építési törmelékből volt a legtöbb

A hulladék összetételét tekintve elmondható, hogy több mint fele építési-bontási törmelék volt. Ötödét lakossági eredetű lom tette ki. 10–10 százalék körül alakult a kommunális és gumihulladék aránya, 5 százalék alatt maradt a kihelyezett zöld- és egyéb vegyes, elektronikai-, illetve veszélyes hulladék. A szennyezett területeken helyszínenként átlagosan 3,5 tonnát találtak.

Boros Anita hangsúlyozta, nagy gondot kell fordítani a felszámolt illegális szemétlerakók utánkövetésére is. A mérnökségek útellenőri szolgálata rendszeresen ellenőrzi a megtisztított területeket, és tiltótáblák kihelyezésével kívánják felhívni a szemetelők figyelmét a jogszerű magatartásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában