fenntartói jog

2020.09.01. 09:55

Átvette a méhkeréki óvoda kulcsát a románság

Átvehette szeptember elsejével az óvoda fenntartói jogát az önkormányzattól a helyi román nemzetiségi önkormányzat, jelképesen a kulcs átadásával. Ennek kapcsán tartottak hétfőn ünnepséget, amelyen nevet is kapott az intézmény: ezentúl Varázskert óvodaként működik.

L. B.

Goron Zsolt alpolgármester hangsúlyozta, az elmúlt időszakban jelentős beruházásokat hajtottak végre Méhkeréken: szennyvízberuházás zajlott, utakat aszfaltoztak, fejlesztették az egészségügyi és a szociális ellátást, korszerűsítették a községházát, a könyvtárat, ingyenes wifi pontokat építenek ki.

Goron Zsolt alpolgármester adta át az óvoda kulcsát Tát Margitnak, a helyi román nemzetiségi önkormányzat elnökének /A szerző felvétele/

Az óvoda mindig kiemelt figyelmet kapott: 35 millió forintból felújították, 5 millióból fejlesztették eszközökkel az udvarát, 5 milliót a szakmai munkára szántak.

Tát Margit, a helyi román nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, tavasszal kezdeményezték az óvoda fenntartói jogának átvételét, hogy a nemzetiségi nevelés jelentősebb szerepet kaphasson. Ezt támogatták a nevelőtestület és a munkaközösség mellett a szülők, a megyei és az országos román önkormányzatok. Új időszámítás kezdődik, azonban az változatlan, hogy a munka fókuszában továbbra is a gyerekek állnak.

Ruzsa Jánosné, az óvoda igazgatója azt mondta, a fenntartóváltás mérföldkőnek számít. Több forráshoz, ezzel pedig több lehetőséghez juthatnak a hagyományok, a kultúra és az anyanyelv ápolása terén, a nemzetiségi identitástudat további erősítésében. Emlékeztetett, az 1960-as évek óta működik óvoda Méhkeréken, az 1990-es években adták át a jelenlegi épületet.

– A településen fontos a nemzetiségi lét – mondta dr. Sipos Lajos sarkadi járási hivatalvezető, aki szerint Méhkeréken építik a jövőt, kihasználva a közösségben rejlő erőt, és sokszor az egyéni érdekek fölé helyezik a közösség érdekét. Hangsúlyozta, az együttműködés jegyében a kormányhivatal, a járási hivatal segíti az intézmény működését.

Kónya István, a megyei közgyűlés tanácsnoka kiemelte, a kulcs mindig valaminek a kezdetét jelenti, most pedig a jövőbe vetett hit, a remény és az együttgondolkodás szimbóluma. Kiemelte, a település jövőképét közösen kell megalkotni. Beszélt arról, hogy hamarosan egy újabb kulcsot adhatnak át, hiszen 110 millió forintból mini bölcsődét alakítanak ki az óvoda mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában