1956

2020.09.29. 16:25

A hősökkel találkoztak a fiatalok Gyulán

Gyulai hősök címmel rendezett kulturális-történelmi rendezvényt az Október 23. Alapítvány hétfőn délután a Gyulavári kastélyban, pályázati program keretében.

P. G.

Bagyinszki Zoltán, az alapítvány elnöke elmondta, a programot több cél mentén hívták életre.

– A legfontosabbnak azt tartjuk, hogy tisztelegjünk 1956 gyulai hősei előtt, és kifejezzük elismerésünket – hangsúlyozta. – A rendezvénnyel találkozási lehetőséget is biztosítunk az események résztvevőinek. A harmadik célunk, hogy megteremtsük a személyes párbeszédet a forradalom nagyszerű egyéniségei és a fiatalok között.

A fiatalok is figyelték a beszélgetést, illetve több kérdést is feltettek az átélőknek /Beküldött fotó/

Dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntőjében kiemelte, örök hálával tartoznak az ‘56-osoknak azért, hogy ma szabad világban élhetünk. Az összejövetelen részt vett M. Szabó András, Gyula forradalom alatti polgármesterének özvegye és lánya is. Összesen harmincketten látogattak el a programra, amely annak ellenére kiváló hangulatban telt, hogy az időjárás nem fogadta kegyeibe a rendezvényt. Leszakadt az ég, de a szervezők a járványhelyzet miatt nem szerették volna zárt helyre vinni a találkozót.

Előadást tartott Pataky László és Fodor György, az alapítvány két kurátora, akik szemléletes módon elevenítették fel a történéseket. Ezt követően kötetlen beszélgetés kezdődött a jelenlévők között, a veteránok felidézték, hogy miként is élték meg hatvannégy évvel ezelőtti heteket, mi és hogyan is történt akkoriban Gyulán.

– Úgy érzem, hasznos és kellemes két órán vagyunk túl. A helyi diákok első kézből ismerhették meg történelmünk egy nagyon fontos részét – fogalmazott Bagyinszki Zoltán. Az eseményen emléklapokat is átadtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában