szabadulószoba

2020.08.12. 11:02

Kalandos úton jutottak el a csabai kolbász receptjéig

Nagy a baj, erről beszél már az egész város. Eltűnt a csabai kolbász titkos receptje. A békéscsabai Uhrin Zoltán Klubház kalandszobáinak kinyitása kell ahhoz, hogy a résztvevők eljussanak ahhoz a dokumentumhoz, mely tartalmazza ennek a remekműnek az összetevőit és elkészítésének a módját.

Ny. L.

20200811_Uhrin Zoltán klubház_szabaduló szoba_Békéscsaba_BÁ_BMH

Fotó: BENCSIK ADAM

Korim Valéria, a több mint 150 tagú civil szervezet ügyvezető elnöke beszélt erről kedden este a helyiségek átadásán és bemutatásán. Kiemelte, egyik klubtagjuknak, Gaál Csabának volt az ötlete, hogy kolbászhoz kacsolódó kalandszobákat létesítsenek, és ehhez pályázati forrást is sikerült elnyerni. Az elméleti és gyakorlati feladatokat Hegedűs Éva, a szarvasi szabadulószobák ötletgazdája dolgozta ki munkatársával, Kasik Mátéval.

A kalandszobák kiindulópontján Hegedűs Éva és Kasik Máté /Fotók: Bencsik Ádám/

A kalandtúrán próbákat kell kiállni, és az udvartól, az ólaktól eljutni a sertéshúsokat feldolgozó konyháig, majd a kamráig. A talányos elméleti és gyakorlati feladatok, a résztvevők elé állított akadályok sikeres teljesítésével egymás után nyílnak ki az ajtók. Végül a vállalkozó kedvűek beléphetnek a kolbászok csodás birodalmába, de a küldetésük ezzel nem ért véget. Hiába lógnak a rudakon a csábító csabai vastagkolbászok, a recept felkutatása, darabokból összeállítása kell ahhoz, hogy kolbászútjuk eredményes legyen. Ha ez sikerül, akkor a recepttel egy évszázados hagyomány birtokosaivá válnak. A város lakói pedig fellélegezhetnek, hogy vannak, akik megőrzik a jövőnek is ezt a páratlan csabai kincset.

A kalandszobákban több részlet olvasható Dedinszky Gyula: A csabai kolbász című könyvéből, a sertésállományt egy nyolckilós hungarocelhízó képviseli, mellette ott vannak a tyúkólban a szárnyasok is. Jelképezve, hogy amíg érlelődik a vastagkolbász, addig is legyen mit enni. A konyhában a kolbászkészítés legtöbb eszköze fellelhető a teknőtől a fűszerekig, a darálóig, töltőig. A kamrában a polcokon befőttek, savanyúságok sorakoznak.

A kalandszobákat először egy kéttagú család próbálta ki, 42 perc alatt teljesítették a kijutáshoz szükséges feladatokat. Egy 12–23 éves fiatalokból álló négyes csapatnak ez 57 perc alatt sikerült, a rendelkezésre álló idő egyébként 60 perc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában