Koronavírus Békésben

2020.08.07. 17:29

A testvértelepülési kapcsolatokra is hat a járvány

Mértéktartó szervezésekről, a határokon átnyúló projektek elodázásáról hallani. A testvértelepülési kapcsolatok is hátrányt szenvednek a koronavírus-járvány miatt. Mindenki óvatos. Se határon túli táborozás, se cserekapcsolat, se látogatások. Szétnéztünk a megyében, hogy hidalják át ezt az időszakot.

Hírlap-összeállítás

Az orosháziak első testvérvárosi kapcsolata a spanyolországi Llanes váro­sával még 1987-ben jött létre. Ott élt a Nicolas Muller néven világhírűvé vált szociofotós, Müller Miklós. 1991-ben az erdélyi Nagykároly, 1993-ban a finnországi Kuusankoski, 1995-ben a szintén erdélyi Tusnádfürdő és Orosháza vezetői írtak alá okmányt a testvérvárosi megállapodásról.

A Tolna megyei Zomba községgel, ahonnan az orosháziak származnak, 1969 óta sokirányú kapcsolat fejlődött ki, amit 1994-ben testvérvárosi hivatalos megállapodás is megerősített. De a kínai Panjin és a szerbiai Szenttamáshoz is szoros szálak fűzik az orosháziakat. Utóbbiakkal évente szerveznek cserediákprogramot. A szenttamási fiatalok Gyopárosfürdőn, az ottani diákok az Adriai-tenger partján, Szenttamás sutomorei nyaralójában tölthetnek időt.

Nyemcsok János nagyszénási polgármester és Hári József ellenőrizte a kéziratot /A szerző felvétele/

– Minden, korábbról jól működő programot felfüggesztettünk erre az évre. Sem Szenttamás, sem külföldi rendezvényeken való részvétel nem szerepel a városvezetés tervei között. A kapcsolattartás az online térbe szorult vissza – tájékoztatták lapunkat a városházán.

Nagyszénásnak a magyar­csernyeiekkel való kapcsolata éppen jubilál. Ötven éve fűzték szorosabbra a személyes ismeretséget. Adatokat, fotókat, emlékeket gyűjtöttek. Idén Hári József volt iskolaigazgató és Kulcsár László helytörténész kötetbe rendezte a sokak közreműködésével megszületett visszaemlékezéseket. Elmondták, nyomdába kerülhet a héten a magyarcsernyeiekkel való példás együttműködésnek köszönhetően a kézirat. Az utolsó simításoknál mi is ott voltunk. Hári József érdeklődésünkre kitért rá, ötven évvel ezelőtt részese volt a hivatalos kapcsolatfelvételnek. Megtisztelőnek tartja, hogy e kerek évfordulóra megszülethet a kiadvány.

A nagyszénásiak több mint tíz éve Összetartozunk táborba várják a testvértelepülések fiataljait, idén augusztusban is ezt tervezték. Nagy Attiláné alpolgármester, főszervező elmondta, a romániai Illyefalváról és a szerbiai Magyarcsernyéről már sok fiatal élvezte a házigazdák vendégszeretetét. Egy hét minden évben arról szólt, hogy az egyébként is tartalmas kapcsolatokat élőbbé, személyesebbé tegyék, összekovácsoljanak szénási és határon túl élő magyar fiatalokat. Idén mindez elmarad. A barátságok ápolása a személyes kontaktus helyett a virtuális térbe szorul.

A Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Egyesület elnöke, Pepó Jánosné és az újabb helytörténeti kötet szerkesztője, dr. Zsilák Mária a napokban tért haza a szlovákiai testvértelepülésről, Farkasdról.

– Figyeltük a híreket. Alig vártuk, hogy konszolidálódjon a vírus körüli helyzet. Egy Farkasdon élő gyűjtő számunkra inspiráló anyagot ajánlott fel. Személyesen kellett ezekért a megőrizni, megmenteni való kincsekért, dokumentációkért, információkért elmennünk. Hamarosan megszülethet az újabb ismeretterjesztő, helytörténeti kiadványunk – tudtuk meg a helyi szlovákok vezetőjétől.

A bajban is megosztják egymással információikat

Doboz és az erdélyi Ozsdola község testvértelepülési kapcsolata hivatalosan 1996-ra nyúlik vissza.

– Több kölcsönös látogatás után a hivatalos kapcsolatokon túl baráti szálak is összekötik a két települést – árulta el Köves Mihály. A dobozi polgármester hozzátette, évente egy-egy hivatalos látogatás történik. Elmondta, idén a kialakult helyzet miatt a tavaszi találkozás elmaradt, a nyárival sem tervez a két település. Most telefonon és elektronikus úton tartják egymással a kapcsolatot, illetve ily módon a tavaszi veszélyhelyzetkor is megosztották egymással a történteket. A jelenlegi tervek szerint a legközelebbi hivatalos találkozásra jövő tavasszal kerülhet sor a két település között.

Szeghalom és Kalotaszentkirály között rendszeresek a találkozások. Mindkét település informális testületi ülést is tart ilyenkor. Idén elmaradt a hivatalos találkozás, s úgy tűnik, ebben az esztendőben már nem is lesz. Macsári József, Szeghalom polgármestere elmondta, a kapcsolatot a testvértelepülések jelenleg elektronikus úton tartják egymással. A közösségi oldalakra felkerült információkat is folyamatosan követik. A legközelebbi találkozók szervezését – amint a helyzet, a jogszabályok lehetővé teszik – elkezdik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában