A Szent István szobornál ünnepeltek Orosházán

Az államalapítás ünnepén az orosháziak csütörtökön reggel a Szent István szobornál gyülekeztek, ahol Dávid Zoltán mondott beszédet. A polgármester emlékeztetett, minden évben ott találkoznak a városlakók és együtt emlékeznek a bő ezer évvel ezelőtti sorsfordító eseményekre. A szent királyra, aki hitt Istenben és hitt abban is, hogy a magyaroknak erős, szabad, független ország építhető a Kárpát-medencében. Egy ország Európa szívében, amit a magyarok szabta törvények igazgatnak és ami hazája lehet egy nemzetnek, otthona a nemzedékeknek.

Cs. I.

– Őt ünnepeljük most. Reá emlékezünk. Istvánra, akinek egy széttagolt, gyenge fejedelemség jutott örökségül. S ebből formált erős kézzel, szilárd hittel, és valami páratlan éleslátással egy egységes, erős, független és keresztény országot. Minden idők legnagyobb magyarja, aki kijelölte a magyar nemzet új életútját és tudatosította népében éppen úgy, mint az akkori Európában, hogy a magyarok helye a legrangosabb nemzetek között van. Ugyanakkor ünnepeljük az ezer éves országot, mely a vérzivataros történelem során is fennmaradt. Az országot, ami újra és újra lerázta magáról az elnyomást, felszólalt a szabadság nevében, s ami ezer esztendeje már, hogy otthonunk és hazánk. Ünnepeljük a magyar népet, amely őrzi és továbbviszi államalapító királyunk életművét, és részt vesz a magyar állam fenntartásában, formálásában. Hiszen az államalapítás nem ért véget Szent István királlyal, tetteinek köszönhetően új korszak kezdődött. Mindazokra emlékezünk tehát, akik ebben az ezer esztendőben reménytelennek tűnő helyzetekben is újraalapították a magyar államot és megőrizték a jövőbe vetett hitüket.

– Mi, orosháziak sem tétlenkedünk. Hiszen a magyar nép történelme éppen úgy, mint városunk története arra tanít bennünket, hogy képesek vagyunk közösséget, nemzetet, várost és országot építeni, olyan várost és olyan országot, melyet a boldogulást kínálja, a jövőt jelenti – fogalmazott a szónok. A kenyérszentelés után az emlékezők elhelyezték az emlékezés koszorúit a szobornál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában