Kincses Kultúróvoda

2020.07.13. 16:45

Csodakertben tesznek csodát a díj révén a csabai óvodások

Kincses Kultúróvoda címet nyert a békéscsabai Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda, az ezzel járó elismerő oklevelet hétfőn adta át dr. Fülöp Péter helyettes államtitkár Pribelszki Péterné igazgatónak az intézmény Kölcsey utcai székhelyén.

Licska Balázs, [email protected]

20200713 Békéscsaba. Csodakertben tesznek csodát a díj révén a csabai óvodások Kincses Kultúróvoda címet nyert a békéscsabai Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda, az ezzel járó elismerő oklevelet hétfőn adta át dr. Fülöp Péter helyettes államtitkár Pribelszki Péterné igazgatónak az intézmény Kölcsey utcai székhelyén. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, az elismeréssel együtt jár egy dísztábla, valamint a Kincses Kultúróvoda címet elnyerő intézmények 1,3 millió forintos pénzügyi támogatásra is jogosultak, amiből programokat valósíthatnak meg.

– A kicsikbe való befektetés a jövőbe való invesztálást jelent, sokszorosan megtérül – fogalmazott dr. Fülöp Péter. Mint mondta, a kormányzat fontosnak ítéli, hogy a gyerekek minél korábban találkozzanak minőségi kultúrával. Jelezte: egy-egy pályázat elbírálásánál a szakemberek több tényezőt vesznek figyelembe. Sok intézmény a játszva tanítást helyezi előtérbe, sokaknak fontos a népi hagyományok őrzése, a nemzeti identitástudat erősítése, valamint az, hogy az óvodások megismerkedhetnek a kulturális intézményekkel.

A Kölcsey utcai óvodában adta át a Kincses Kultúróvoda címet dr. Fülöp Péter helyettes államtitkár Pribelszki Péterné igazgatónak, mellettük Nagy Ferenc alpolgármester /Fotó: Imre György/

– A békéscsabai Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda kiváló kapcsolatot ápol a helyi közművelődési intézményekkel – mondta Pribelszki Péterné igazgató, hozzáfűzve, a megyeszékhelyen pezsgő a kulturális élet. A Kölcsey utcában közel száz, a Ligeti soron pedig majdnem ötven gyermeket nevelnek; tartalmas, színvonalas programokat kínálnak nekik.

A támogatásból most – Csodakertben csodát tenni címmel – egy komplex művészeti projektet valósítanak meg a jövőben, javarészt a helyi Napsugár bábszínházzal karöltve. A teátrum művészeivel közösen egy előadást mutatnak be, azokkal a maszkokkal és bábokkal, amiket ők készítenek. Emellett a Napsugár bábszínház több előadás erejéig kitelepül az óvodába, illetve ellátogatnak a gyerekek a megyei könyvtárba, a Munkácsy Mihály múzeumba, a gyulai Almásy-kastélyba egy-egy foglalkozás kapcsán.

Az igazgató hangsúlyozta, a kultúra, a művészet eddig is megjelent az intézményben: például a kicsikkel sok drámajátékot adnak elő, néptáncolnak, ők maguk készítenek bábokat a játékokhoz, továbbá minden nap van mese is, ami a visszajelzések szerint fontos, hasznos.

Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere jelezte, a városvezetés kiemelt figyelmet fordít a nevelési-oktatási intézményekre, ennek bizonyítéka, hogy az elmúlt években több óvodát korszerűsítettek és korszerűsítenek most is: a Kölcsey utcai megújult, a Ligeti sorinál pedig most is mennek a munkálatok. Azzal, hogy most a Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda rangos elismerést kapott, a tartalom, a kiváló szakmai munka is megújulhat, bővülhet. Lényeges, hogy a cím az óvoda és a kulturális intézmények közötti együttműködés erősítésére szintén lehetőséget biztosít.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában